FŐOLDAL / MAGAZIN

Biztonságosabb irodák a COVID-19 után?

| 2020.05.13

Milyen lesz visszatérni az irodába a korlátozások feloldása után? Az óvatosság és az aggodalom még jó ideig velünk maradhat, a munkáltatóknak pedig fel kell készülniük a munkatereket érintő változásokra. Vízió a járvány utáni irodákról.

Biztonságosabb irodák a COVID-19 után?

A járvány lecsengésével – aminek pontos időpontját még korai lenne találgatni – az élet újra beindul, és visszatérünk az irodai hétköznapokba. Most, hogy a cégek megtapasztalták a home office előnyeit, az otthoni munkavégzés szervesen beépülhet a munkakultúránkba, Németországban például már felvetették a home office munkavállalói joggá nyilvánításának ötletét. Ha a munkához szükséges feltételek adottak (márpedig az elmúlt hetekben rákényszerültünk arra, hogy kialakítsuk az otthoni munkavégzéshez megfelelő körülményeket), akkor valójában gördülékenyen folytatódhat a munka anélkül, hogy el kelljen hagyni a lakásunkat.

Ugyanakkor elhamarkodott lenne még kikiáltani az irodák korának végét. Sok cégnél már a koronavírus előtt sem volt életidegen a home office, mégis megtartották a közös munka fizikai terét, az irodát is. A munkahely a találkozás helye, a személyes jelenlét erősíti csak igazán a csapatszellemet, ami a munka hajtómotorja. Mi hiszünk abban – és a környezetpszichológia is minket igazol – hogy bizonyos terekhez bizonyos mentális állapotok társulnak, így még mindig az iroda a legjobb helye a hatékony munkavégzésnek, hosszú távon pedig egészségesebb, ha az otthon a pihenésé marad.

Milyen lesz visszatérni az irodába a korlátozások feloldása után? Az óvatosság és az aggodalom még jó ideig velünk maradhat: figyelni fogunk arra, hogy milyen felületekhez érünk hozzá, hogy kikkel érintkezünk, hogy mekkora távolságot tartunk a kollégáinktól. Ahogyan minden helyre, ahol megfordultunk a vészhelyzet kihirdetése előtti napokban (gondoljunk csak az utolsó meglátogatott vendéglátóhelyre, rendezvényre, sportlétesítményre), úgy a visszatérést követően a munkahelyre is elkezdünk majd egy másik szűrőn keresztül tekinteni.

Adottak a megfelelő kézmosás feltételei? Mennyi felülethez kell hozzáérnem ahhoz, hogy az iroda különböző terei között közlekedjek? Mennyire ülnek hozzám közel a munkatársaim? El tudok vonulni, ha úgy látom, hogy „tömeg” alakul ki körülöttem?

Az irodákra váró következő időszak átmeneti megoldásokat hozhat az irodai tér berendezését, és az épület karbantartását illetően is. A munkáltatóknak és az ingatlanfejlesztőknek is fel kell készülnie az új helyzetre. Az egészségközpontú irodák kora jöhet el, ez pedig a munkaállomások ergonomikus kialakításán és a rekreáció tereinek biztosításán túl még többet intézkedést foglal magába.

Az elvonulásra alkalmas terek biztosítása az irodában eddig is fontos szempont volt, hiszen a koncentrációnkat könnyen elveszíthetjük az open office nyüzsgésében. Most már nem csupán a nyugalom és a fókuszált munka miatt, hanem higiéniai okokból is kiemelt értékűvé válik a privát szféra.

Ahogyan a jelenleg is nyitva tartó ellátóintézményekben és boltokban, úgy az irodákban is számolhatunk az ideiglenesen emelt falak megjelenésével, amelyek a „cubicle” korszakot, azaz a paravános munkaállomások korát fogják visszaidézni. Az sem kizárt, hogy a dolgozók közti távolság növelése miatt egy teljesen új téri elrendezésre lesz szükség, amelynek kialakításában a space planning szolgáltatás segíthet.

Ezen túl a következő hónapokban várhatóan ezek lesznek a munkáltatók legfontosabb feladatai:

  • az épület állapotának felmérése
  • megfelelő higiéniai körülmények biztosítása
  • a mentális egészség megőrzése


Miután az irodát hónapokig nem használtuk aktívan, érdemes a visszatérést megelőző napokban ellenőrizni a villanyt és a vízvezetékeket, illetve ellenőrző teszteket és teljes körű fertőtlenítést végrehajtani az összes helyiségben. A beltéri levegő minőségére kiemelten oda kell figyelnünk. Azok az irodák, amelyek a WELL Building Standard kritériumrendszerének szellemiségében épültek és a fenntartását is annak figyelembevételével végzik, lépéselőnyben vannak.

A WELL Building Standard olyan követelményeket ír elő, amelyek új technológiák alkalmazásával elősegítik a tiszta levegő meglétét és csökkentik a beltéri légszennyezettség forrásait. Ez csupán egy része annak a nagyobb WELL-célkitűzésnek, mely szerint a dolgozók számára olyan környezetet kell kialakítani, ahol magukat biztonságban érezhetik, és ahol minden az egészségüket szolgálja.

Megfelelő higiéniai körülmények biztosítása

Ez két fronton történik egyszerre: egyrészt meg kell teremteni az ehhez szükséges infrastruktúrát, másrészt szokássá kell fejleszteni a munkahelyen is az óvintézkedésekkel járó viselkedési formákat.

Egy ideális irodai mosdóban a vízhőmérséklet és a víznyomás a helyes kézmosás szabályainak megfelelő, a csap és a szappanadagoló érintésmentesen, érzékelőkkel működik, fertőtlenítő kézmosószappannal mosunk kezet, a tükörről pedig nem csak a saját arcképünk, hanem a helyes kézmosás illusztrált ábrája is farkasszemet néz velünk. Érintésmentesen közlekedhetünk a helyiségek között, de ha mégsem, akkor is megnyugodhatunk, mert a kilincseket napjában többször fertőtlenítik. Az iroda forgalmas pontjaiban – például a kávégépnél – ügyelünk a távolságtartásra, és arra, hogy a lehető legkevesebb tárgyhoz érjünk hozzá, feleslegesen nem fogdosunk semmilyen felületet. A munkáltató és a dolgozók közös felelőssége, hogy megpróbálják beágyazni ezeket az elgondolásokat a hétköznapokba, és szokássá formálják őket.

Ha nem is minden fog így történni, hiszen pontosan megjósolhatatlan, hogy hogyan alakul a következő időszak, annyi biztos, hogy a kórokozók vándorlásának megfékezését– az eddig bevetett intézkedések alapján – valahogyan így vízionálhatjuk.

A mentális egészség megőrzése

Miután az óvintézkedések fontosságát hónapokig hallgattuk, nem lesz könnyű fejben átállni arra, hogy újra emberek közé járjunk. A betegségtől való félelem stresszé alakulhat, ami nem csak hogy a munkavégzést nehezíti meg, de a fizikai egészségünkre is komoly kockázatot jelent. Egy felelős munkahelynek kötelessége ezt is figyelembe vennie a visszatéréskor.

A biofil design egy lehetséges megoldás a nyugodt közérzet és a mentális egészség fenntartására. Az ember tudat alatt keresi a kapcsolatot a többi élőlénnyel és a természettel is. (Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel jobban vágytunk mostanában arra, hogy kiránduljunk, vagy hogy hányan kezdtünk bele a növények intenzív gondozásába és a balkonkertészetbe az utóbbi hetekben…) A biofil design segítségével az épített környezetünkbe a természetet is integráljuk, annak érdekében, hogy az ember a természettel újra kapcsolatba kerüljön. A növények közvetlenül hatnak pozitívan a mentális egészségre, megnyugtatnak, javítják a vérnyomást, és emellett a kreativitást is serkentik, éppen ezért a biofil design az irodákban várhatóan még nagyobb szerepet kap majd az elkövetkező időszakban.


Ha szeretnéd elkezdeni felkészíteni az irodádat a visszatérésre, keresd bátran lakberendezőnket!


Kapcsolódó termékek


4
SZÍNBEN

SPINALIS HACKER ERGONOMIKUS FORGÓSZÉK

Bruttó: 299,100 Ft
Nettó: 235,512 Ft+ÁFA

RÉSZLETEK
4
SZÍNBEN

SPINALIS SMART EGÉSZSÉGES FORGÓSZÉK

Bruttó: 191,700 Ft
Nettó: 150,945 Ft+ÁFA

RÉSZLETEK