FŐOLDAL / MAGAZIN

WELL a lelke mindennek? - OfficeXPO 2019

Viski Noémi | 2019.10.24

Mitől válik egy iroda a dolgozói jólét fellegvárává? Annyi biztos, hogy nem a pingpongasztaltól és a babzsáktól, a felszínes „wellbeingeskedés” nem elég. Beszámoló az OfficeXPO 2019 szakmai konferenciájáról.

WELL a lelke mindennek? - OfficeXPO 2019

Habár a fenntarthatóság három dimenzióját – a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot – már jó ideje figyelembe veszik a tervezők és a kivitelezők, az emberi aspektus eddig gyakran háttérben maradt – világított rá Barta Zsombor az OfficeXPO 2019 szakmai napján tartott előadásában. A Mom Sportban megrendezett három napos konferencia lehetőséget adott arra, hogy az irodák tervezői, építői és használói találkozzanak, többet tudjanak meg a WELL-ről, illetve azokról az új innovatív megoldásokról, amelyeket a kiállító cégek inspiráló terekkel szemléltettek.


De mi az a WELL?

A WELL Building Standard egy minősítési rendszer olyan épületek, belső terek és közösségek számára, akik és amelyek végrehajtják, érvényesítik, illetve folyamatosan mérik azokat a tényezőket, amelyek az emberek egészségéért és kényelméért felelősek az adott térben. A WELL minősítési rendszer tehát abban (is) különbözik a korábbiakban ismert zöld minősítési rendszerektől, hogy követésével és betartásával nem csupán a bolygónk, hanem a dolgozók jóléte is a tervezés középpontjába kerül.

Hogyan lehet az én irodám is WELL?

Ahhoz, hogy egy iroda elnyerje a WELL minősítést, számos kritériumnak meg kell felelnie. Legyen jó minőségű az ivóvíz, a zajszint ne haladja meg az előírt értéket, legyenek tápértékdús ételek, lehessen hol tárolni a bringákat, legyenek csendes munkaterületek és közösségi terek egyaránt az irodában… csak néhány a megannyi szabályból, amit egy WELL irodának be kell tartania.


WELLesíts! Nem könnyű, de nem is lehetetlen…

Habár vannak előminősített WELL-irodák itthon, a címet még egyetlen magyarországi cég sem nyerte el. A tájékozódást nem könnyíti meg, hogy a magyar nyelvű szakirodalom száma kevés, a WELL-ről szóló diskurzus beindításához éppen ezért bizonyult hiánypótlónak az OfficeXPO 2019 kiállítás és szakmai konferencia.


Sok múlik az épületen, de a céges kultúrán is

Radványi Gábor, a Futureal főépítésze szerint számukra fontos, hogy az ingatlanpiacon kitűnhessenek azzal, hogy olyan irodaházat építenek, amely épületszerkezeti szempontokból már eleve magában hordozza a WELL minősítés elnyerésének lehetőségét. Innentől már a bérlőn múlik, hogy némi igyekezettel feleljen egy felhasználóbarát és egészséges iroda kialakításáért és fenntartásáért.


Milyen szerepe lehet ebben a térszervezésnek és az office designnak?

Meglehetősen nagy. Ha csak a FITNESS, a KOMFORT, és a MENTÁLIS ÁLLAPOT csoportokat nézzük, majdnem mindegyikben szerepel legalább egy olyan probléma, amelyre az iroda design és a space planning adhat választ. A kényelmes és egészséges munkához elengedhetetlenek az ergonomikus munkaállomások: az emelhető magasságú asztal egy ilyen irodában az alapfelszereltség része, csakúgy mint az egészséges ülést támogató irodaszékek. A munkatér az iroda magja, de nem az egyetlen helyisége – fontos, hogy a közösségi- és a pihenőterek hol helyezkednek el, hogyan vannak berendezve, illetve hangszigetelve. A tervezők és lakberendezők ezeket a szempontokat mind figyelembe veszik, amikor egy WELL irodát álmodnak meg.


Az első OfficeXPO-n mi is ott voltunk, hogy ezekhez a törekvésekhez ne csak szavakkal, de tettekkel is házzájárulhassunk. 

Éppen ezért az egészséges ülést a zászlónkra tűzve számtalan SpinaliS székkel és tapasztalataink megosztásával készültünk a látogatóknak. Hatalmas örömmel töltött el minket, hogy folyamatos volt az érdeklődés. Nagyon tanulságos tapasztalat volt, hogy egyrészt még a nívós irodákban, színvonalas cégeknél dolgozók is panaszkodtak irodaszékeik minőségére.

Másrészt (és ez sokkal fájóbb) sokan jelezték, hogy bár imádják a SpinaliS-t, találkoztak is már vele korábban, mégis az elavult céges beszerzési kritériumrendszer miatt a munkáltatójuk nem vásárol számukra ilyen, valóban gerincbarát széket. Reméljük, hogy ez a piac egyre tudatosabbá válásával folyamatosan meg fog változni, és a 10-20 éves standardok és értékelési rendszerek helyét átveszi a valóban egészségre fókuszáló mérlegelés.

Ha a Te céged számára is fontos a fenntarthatóság és a dolgozók jóléte, keresd bátran lakberendezőinket, akik segíteni fognak abban, hogy irodád elindulhasson a WELL felé vezető úton!Kapcsolódó termékek


4
SZÍNBEN

SPINALIS HACKER ERGONOMIKUS FORGÓSZÉK

Bruttó: 299,100 Ft
Nettó: 235,512 Ft+ÁFA

RÉSZLETEK
4
SZÍNBEN

SPINALIS SMART EGÉSZSÉGES FORGÓSZÉK

Bruttó: 191,700 Ft
Nettó: 150,945 Ft+ÁFA

RÉSZLETEK