FŐOLDAL / MAGAZIN

5 fontos dolog, ami miatt az asztal melletti álló munka hasznos

Ádám Zsófi | 2019.06.04

Az asztal mellett állva történő munkavégzés nem új keletű dolog, Leonardo da Vinci készítette el első ilyen szerkezetét. Már neki is kiváló gyakorlati tapasztalatai voltak ezen a területen. Sok nagy mű így készült el a történelem folyamán, többek között az ő Mona Lisa-ja is. De mi az, amiben manapság változást hoznak az emelhető asztalok, és hogyan hatnak a produktivitásra?

5 fontos dolog, ami miatt az asztal melletti álló munka hasznos

1. Növeli az állóképességet

Ha néhány óra ülést állásra váltunk, százasával égethetjük az extra kalóriákat, és hamar jelentkeznek majd az erőnlét fejlődésének jelei. Azt gondolhatnád, hogy ha egy nap a 8 óra ülésből mondjuk kettőt vagy hármat állásra váltasz, nap végén fáradtabb leszel, de a saját tapasztalataink és a kutatások is egyértelműen az ellenkezőt mutatják. A legkevesebb és egyben a legtöbb tehát, amit munka közben magunkért tehetünk, hogy emelhető asztal mellett néha felállunk. 

2. Segíti a produktivitást

Ha szerencsések vagyunk, ismerjük az érzést, amit egy kényelmes székben ebéd után egy komfortos pozíciót felvétele tud adni. A kényelem esszenciális tartozéka az irodának (vagy legalábbis az kellene, hogy legyen). Azt is tudjuk azonban, hogy a túlzott kényelem ellaposítja a munkakedvet, és ténylegesen csökkenti a produktivitást. Ha egy nehéz projektbe akarunk belevágni, nem véletlen, ha előtte felállunk és nyújtózkodunk egyet: a testünk felkészít minket a fokozottabb koncentrációra és igénybevételre.

Ennél már csak az lehet jobb, ha asztalunk is követi ezt a mozgást, vagyis velünk emelkedik fel, és nem csak 1-2 percre, de akár órákra is állva tudunk maradni és állva tudunk dolgozni.

Sokszor akaratunk ellenére is hátráltatja a munkát, ha sokáig ugyanabban a testhelyzetben vagyunk. Az asztalod ugyanolyan kényelmessé tudod alakítani, és ezzel együtt hatékonyabbá is tudod tenni a munkát.

3. Egyszerű visszahuppanni a székbe

Egy korszerű emelhető asztallal gombnyomásra válthatunk magasságot másodpercek alatt. Ez nem csak kényelmes, de ösztönzi azt is, hogy az ülő és álló pozíciót ténylegesen változtassuk is nap közben. Egy pezsdítő, állva töltött fél vagy egy óra után egyszerűen visszaülhetünk székünkbe, asztalunk pedig másodpercek alatt követ minket. Tapasztalatból mondjuk: irodánkban az emelhető asztalokat napjában átlagosan négyszer állítjuk fel és le, vagyis legalább két-két ülve és állva töltött időszak van a munkanapban.

Ez azért lehetséges, mert az emelhető asztal kényelmesen és gyorsan állítható.


4. Mérsékelheti a derékfájást

Felmérések résztvevőinek néhány hét után, csupán napi 2-3 óra emelhető asztal használat elegendő volt, hogy érezhető legyen a javulás. A gerincfájások elmúltak, a deréktáji betegségek 32% pedig csökkent. Ennek oka kettős: egyrészt az állás jóval kisebb terhelést jelent a gerincnek, mint az ülés (erről a Nachemson-ábra is tájékoztat téged).

Másrészt a porckorongok a tápanyagfelvételt nem saját keringési rendszeren át oldják meg, hanem a környező mélyizomzatból. Ez ülés közben letapad, így a porckorongok kiszáradnak, nő a sérv veszélye. Ha felállsz, tartásod mellett a mélyizomzat anyagcseréje is javul, tehát porckorongjaid állapotát alapvetően befolyásolod pozitív irányba.

5. Bőséges választék méretben, formában és színben

Nem utolsó szempont az sem, hogy emelhető asztalodat nálunk számtalan minőségi bútorlapból, teljesen egyedi méretben és színben is meg tudod rendelni. Szerintünk az egyedi iroda egyéniségedre van szabva és alapvetően befolyásolja majd, mennyire szeretsz rajta alkotni.

Rengeteg lehetőség és variáció áll rendelkezésedre, az asztalod teljesen személyre szabhatod! Nézz körül kínálatunkban, és úgy fog megérkezni hozzád, ahogy megálmodtad!


Ha bármilyen kérdésed van, vagy többet szeretnél tudni az emelhető asztalokról, keress minket személyesen bemutatótermünkben vagy online


Kapcsolódó termékek