FŐOLDAL / MAGAZIN

Home office-ban maradtál? Akkor erre figyelj!

| 2020.06.30

Számos munkahely a pandémia első hullámának végével is megtartotta a home office munkamódszert, ami azt jelenti, hogy túlléptünk a "konyhapultos, és a gyerkőc-íróasztalát-elfoglalós" villámmegoldások idején, és eljött a pillanat, hogy komolyan vegyük az otthoni munkaterünk berendezését.

Home office-ban maradtál? Akkor erre figyelj!

Ne legyenek illúzióink – az „otthonról dolgozom” valójában azt jelenti, hogy „otthon vagyok, a világjárvány okozta gazdasági, életmódbeli, és mentális gondokkal küzdök, és közben próbálok dolgozni”, és ez teljesen rendben van így. Nem mérhetjük ugyanabban a dolgozók munkavégző- és teljesítőképességét, mint korábban, és egymáshoz sem hasonlíthatjuk őket, hiszen amíg az irodában mindenki azonos körülmények között dolgozott, addig otthon mindenkinél más a helyzet, és lelkileg is mindenki máshogy él meg egy krízist, és az azt követő időszakot. 

Minden rosszban van valami jó, a jó hír pedig most az, hogy sok munkahely belátta a home office előnyeit, és megtartják a gyakorlatot. Most volt időnk kísérletezni és kitapasztalni, hogy hogyan tudunk a legjobban fókuszálni a feladatvégzésre, és hogy milyen környezet inspirál minket. Ahhoz már adtunk tippeket, hogy milyen szabályokat érdemes megfogadni a home office hatékonyságának érdekében, most pedig kifejezetten az otthoni irodatér kialakításával és berendezésével kapcsolatban is gyűjtöttünk össze néhány hasznos ötletet!


Fények

A természetes fénynél jobbat nem találsz: mindenképp olyan helyen rendezkedj be, ahol kellőképpen világos van, hiszen ez a térérzetet is növeli, és a hangulatodnak is jót tesz. Lehetőleg olyan szöget válassz, hogy a napfény nem süt rá a monitorodra! Gondoskodj arról, hogy az esti órák se vaksötétben teljenek, hanem legyen mesterséges fényforrás valahol a munkaállomás közelében, akár az íróasztalon!


Rend

A termodinamika második főtétele szerint ha egy rendszerrel nem közlünk energiát, a rendszerben a rendezetlenség magától nő… tehát kupi lesz. Biztosítsuk a folyamatos energiaközlést, azaz minden nap szánjunk pár percet arra, hogy fenntartsuk a rendet, és csak a legszükségesebb holmikat tartsuk az asztalunkon! Így könnyen féken tarthatjuk a káoszt.


Térelválasztás

A jól működő home office alapja, hogy üzenetben és videóhívásokkal tartsátok a kapcsolatot a munkatársakkal. A videómeetingeken mindig jobb látni is azt, aki beszél, nem csak hallani. A kamera bekapcsolásával a kollégáidat „beengeded” a lakásodba, ezért érdemes figyelni arra, hogy mit látnak a környezetedben. A legjobb, ha egy fehér fal húzódik mögötted, de azért ezért ne kezdj szobafestésbe - bármilyen semleges háttér megteszi, ahol nem sétálnak keresztül a veled egy háztartásban lakók. Otthoni munkatérnek egyébként is érdemes olyan helyiséget kialakítani, ami a lakás kevésbé forgalmas részén húzódik, és akár leválasztani azt a szoba többi részétől. Térelválasztáshoz bútorok, öltözőfal, függöny, de akár egy zsúrkocsi, vagy egy-két nagyobb növény is alkalmas lehet. 


Ergonómia

Az egészségünkről való gondoskodás a legfontosabb, akkor is, amikor dolgozunk: ehhez a legjobb választás egy emelhető magasságú asztal, hiszen ezzel néhány óránként könnyen pozíciót válthatunk az álló és az ülőmunka között, ez pedig a legtöbb,, amit a gerincünkért tehetünk. Ha mégis az ülés mellett döntünk, akkor az ergonómia szabályai otthon is érvényesek, azokat követve hosszan tartó ülés esetén sem lesz a gerincünk súlyosan terhelve.

Arra kell figyelnünk, hogy az alkar és a felkar által bezárt szög 90-100 fok között legyen, és az alkar az asztal lapjával párhuzamosan helyezkedjen el. Az ülőmagasság 38-51 cm között, az asztal magassága pedig 68-75 cm közötti értékhez közelítsen. A képernyő teteje legyen szemmagasságban, a fejünktől legalább 60 cm-re, a talpak pedig a padlón kényelmesen helyezkedjenek el, párhuzamosan egymás mellett. A magasságra vonatkozó adatok személyenként változnak, így mindenképpen olyan széket válassz, amelynek állítható az ülésmagassága!

Ez sok szabálynak tűnik, és habár valóban úgy tűnhet, hogy karót nyeltté válsz, ha mindet betartod, de ha a gerincedet kímélni akarod, akkor érdemes ezeket komolyan venni. Játékosságot vihetsz az ülésbe, ha az aktív ülést választod, és SpinaliS széken vészeled át a karantént. A SpinaliS székek mozgó ülőlapjuk által a gerincet állandó mozgásban tartják, és erősítik a medence körüli izmokat is.


Vezetékek 

Lehet, hogy a munkahelyi asztali géped most a lakásodban landolt, esetleg az otthoni laptopodat kell asztali géppé varázsolnod plusz billentyűzettel, monitorral és egérrel – bármelyik eset is áll fenn, minden bizonnyal a vezetékek száma megsokszorozódott, és könnyen kezdheted azt érezni, hogy az otthonod nem erre lett kitalálva, és elveszel a kábelrengetegben.

Ez egyrészt balesetveszélyes lehet, másrészt pedig a káosz érzetét kelti, ami könnyen gátolhat a produktív munkavégzésben. Az egyik megoldás az, hogy vezeték nélküli eszközökre váltunk, így csökkentve a kábelek számát. A másik, amit tehetünk, hogy elrejtjük a kábeleket, például egy kábelvezető csatornával ellátott íróasztal segítségével. Ha egyébként is új asztal vásárlásán gondolkodtál (hiszen még korántsem látjuk a járvány igazi végét, a home office pedig még annál is tovább eltarthat), érdemes ilyet választani.


Növények

Sokszor ismételjük, hogy a növények az irodai munkakörnyezetből nem hiányozhatnak, hiszen segítenek csökkenteni a stresszt, tisztítják a levegőt, és ha ügyesen rendezzük őket, térelválasztóként is remekül működnek: megteremtik a személyes tér érzetét a nyüzsgő open office-ban. Az irodákban tehát már bizonyították jótékony hatásukat, így bátran ajánljuk otthonra is őket, nagy eséllyel már így is lapul néhány cserép zöld a lakásban.

Ha mégsem, akkor a zöldike, a sárkányfa, a fikusz vagy a szobapáfrány beszerzését javasoljuk, amelyek jól szűrik a levegőt, ha pedig félsz, hogy nem kapnának elegendő fényt az otthoni irodádban, válassz vitorlavirágot vagy bambuszpálmát, amelyek a fényárnyékos helyen érzik magukat a legjobban.


További ötletekre vagy kíváncsi? Keress minket, és további tippekkel, termékajánlatokkal segítünk a tökéletes home office kialakításában!Kapcsolódó termékek


4
SZÍNBEN

SPINALIS HACKER ERGONOMIKUS FORGÓSZÉK

Bruttó: 299,100 Ft
Nettó: 235,512 Ft+ÁFA

RÉSZLETEK
4
SZÍNBEN

SPINALIS SMART EGÉSZSÉGES FORGÓSZÉK

Bruttó: 191,700 Ft
Nettó: 150,945 Ft+ÁFA

RÉSZLETEK