FŐOLDAL / MAGAZIN

Irodai térelválasztás mesterfokon - 1. rész

Viski Noémi | 2019.09.19

A fókuszált munkához többnyire nyugalom és csend kell, mégis nyitott irodákban dolgozunk. Ezt az ellentmondást a designerek is felismerték, és látványos ötletekkel igyekeznek segíteni a problémán. Újonnan induló cikksorozatunk első részében most bemutatjuk a legizgalmasabb formatervezői megoldásokat!

Irodai térelválasztás mesterfokon - 1. rész

A DreamJo.bs idei felmérése szerint a munkavállalóknak csupán a 13%-a preferálja a nyitott teret, többségük inkább egy saját irodával vagy valamilyen egyéb, fókuszált munkára alkalmasabb elrendezéssel békülne ki.

Teljesíted a kívánságukat?

Íme öt izgalmas módszer, amelyek a formatervezők szerint menedéket biztosíthatnak a nyitott terű irodák olykor frusztráló légkörében.

A fülkés munkaállomások az előző évtizedekben hamar utálat tárgyává váltak, azonban miután megtapasztaltuk, hogy milyen nyitott irodában dolgozni, a paravánok használata a közösségi- és a munkatérben már nem is tűnik olyan ördögtől valónak.

Hangszigetelésben és a privát tér megteremtésében többnyire segített, így számos tervező stúdió újragondolja a felhasználásukat. A Note Design stúdió Focus Divider paravánjai összehajtogathatók, és könnyen hordozhatók, így a nomád irodai dolgozók bátran hozhatják-vihetik magukkal a kiszemelt munkaterületre. A nagyobb méretű fal egy egész munkaállomást körbe tud ölelni, míg a kisebbek az asztali munkafelület leválasztásához alkalmasak. A Focus Divider koncepciója ügyesen építi be azt a gondolatot, hogy a dolgozót nem lehet órákig egy helyre lecövekelni: a mozgásra és a helyváltoztatásra szükségünk van, és a tárgyainknak alkalmazkodniuk kell ehhez.

A Pottgiesser francia stúdió tervei alapján készültek el azok a francia irodák, amelyek a térelvélasztást átlátszó buborékokkal oldották meg. Az elgondolás érthető: egyszerre szeretné megőrizni a közösséghez tartozás érzetét, ugyanakkor megteremteni a privát szférát is. A szerkezet a Get Smart című, 60-as években futó amerikai komédia jelenetét idézi, ahol az ügynökök üvegbúrák alá vonultak titkos beszélgetéseket folytatni, több-kevesebb sikerrel.

A Potgiesser buborékjaira is ez a kétes siker jellemző – segít a felesleges cseverészés megfékezésében, ugyanakkor az átlátszó plexi miatt ugyanúgy ki vagyunk téve az ellenőrző és kíváncsi tekinteteknek. Egy másik hátulütője, hogy nem helytakarékos és nem lehet akármelyik irodában alkalmazni: a plexikupolák az enteriőr szerves részét képezik, szinte organikusan nőnek ki a hosszan elterülő fa asztallapokból.

A Google általában mindent elkövet annak érdekében, hogy irodáik a legkevésbé se keltsék egy szokványos munkahely látványát. Díszletszerű, tematikus enteriőrjeik vélhetően az office design jövőjét is jelentősen befolyásolni fogják. Sokan már most is igyekeznek lépést tartani a Google forradalmi újításaival. A zürichi irodájukban például krokodiltojásoknak álcázva értelmezték újra a fülkés munkaállomás fogalmát. A tojások a tér látványos elemei, egyúttal pedig jól működő helyszínek a privát telefonhívások elintézéséhez, csakúgy mint az elvonult munkavégzéshez, vagy csak egyszerűen a lazításhoz.

A BBDO reklámügynökség egy raktárépületben alakította ki az új kreatív központjukat – a hatalmas, egylégterű helyiség pedig rögtön kihívások elé állította a tervezőket. A nyitott iroda konstrukciót megtartották ugyan, mégis fontosnak érezték, hogy legyenek olyan részei is a térnek, ahová a dolgozók el tudnak vonulni.

A problémára több megoldás is született. A függönyök – gyermekkorunk „bunkerépítésének” elvén alapulva – leginkább csak vizuálisan keltik a privát tér érzetét, ellentétben a félköríves piros fülkékkel, amelyek valóban egy csendes zugot biztosítanak a nyüzsgő irodában. A piros nem mellesleg az ügynökség arculatának meghatározó színe, a tervezők következetesen alkalmazták az enteriőr több pontján.

A svéd design stúdió, a Glimakra tárolórendszere egyszerre működik térelválasztóként és segít a zaj szűrésében is. Tervezői elsősorban a funkcionalitást és a letisztult megjelenést tartották szem előtt. A speciális hangszigetelő anyaggal bevont tárolóegységek különböző méretekben kaphatóak, és könnyen kombinálhatóak egymással.