FŐOLDAL / MAGAZIN

Ő Susan, aki bemutatja, hogy hogyan fogunk kinézni 25 év múlva

| 2020.07.16

A home office előnyeit már ismerjük, azonban számos hátulütővel is számolnunk kell, ha a megváltozott életvitelünkben nem figyelünk oda az egészségünkre. 


Ő Susan, aki bemutatja, hogy hogyan fogunk kinézni 25 év múlva

Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a hatékony munka szempontjából nagyon is előnyös a home office. A nyüzsgő nyitott irodához képest még akkor is jobban tudunk koncentrálni a feladatainkra otthon, ha nem mi vagyunk az egyetlenek a lakásban, akik távmunkában dolgoznak. Vannak azonban hátrányai is, amelyekről beszélnünk kell.


Drágább a rezsi és kevesebbet mozgunk

Nem ugrunk le ebédszünetben az iroda melletti étkezdébe, helyette extra figyelmet fordítunk a főzésre; nem megyünk az irodába, helyett otthon megy a klíma és az áram, saját költségre. Jóval kevesebb emberrel találkozunk. Az online meetingek nem pótolják az élő találkozást, és habár a tudatos munkahelyek a home office megtartása mellett is figyeltek arra, hogy a kijárási korlátozás feloldása után szervezzenek közös eseményeket, a kávészünetben folytatott pár perces beszélgetések akkor is kimaradnak. Az új napi rutinba a társas kapcsolatainkat is máshogyan kell beilleszteni, de – mivel az ember társas lény – személyiségtípusunktól függően mindannyian teszünk is ezért, ki-ki a maga módján.

Ami viszont valóban aggasztó az az, hogy habár az otthoni munkavégzéssel megspóroljuk az utazás idejét és költségeit, megspóroljuk vele azt a testmozgást is, amit minden reggel és délután rutinszerűen megtettünk. A távolságokból mostanra az ágy és az asztal közötti néhány méter séta maradt, ami még minimális testmozgásnak sem nevezhető.


Ő itt Susan, a jövő távmunkása 2045-ből

A directapply álláskereső oldal erre reagálva hívta életre Susan-t, aki már 25 éve távmunkát végez, és nem fest túl jól. A számítógép okozta szembántalom összes lehetséges tünetét produkálja (vörös, száraz és égő szemek, homályos látás), a szabadba ritkán megy, így D-vitamin hiányában hullik a haja és a bőre sápadt, a gép előtt töltött helytelen testtartása pedig láthatóan elképesztő következményekkel járt. Előreesett nyaka, begörbült válla, hátfájdalmai és a testmozgás hiányából adódó elhízás mindennek eredményeképpen köszön vissza. Susan 25 évig otthonról dolgozott, és közben nem figyelt arra, hogy testét megfelelő kondícióban tartsa.Susan ábrája arra hívja fel a figyelmet, hogy habár a home office-nak rengeteg előnye van, az új napi rutin egészséges egyensúlyát szociális életünkkel és fizikai erőnlétünkkel kapcsolatban is ki kell alakítanunk. Egy rossz munkaállomással kezdődik a lejtő: a helytelen testtartásba kényszerítő bútorok és a monitor, ami előtt miattuk görnyednünk kell, megadják a kezdő lökést egy egészségtelen életforma felé.


Dolgozz úgy otthonról, hogy közben az egészségedért is teszel

A legpraktikusabb választás egy emelhető magasságú asztal, amellyel egyetlen gombnyomással pozíciót válthatsz az álló és az ülőmunka között. Ha mégis az ülés mellett döntesz, az ülés ergonómiai szabályait (amelyet az alábbi ábra illusztrál) akkor is vedd figyelembe!

Érdemes gerinckímélő, szinkronmechanikás széket választanunk, amely hosszú távon is kitart. Egy fokkal még többet teszel az egészségedért, ha az aktív ülés mellett teszed le a voksod. A SpinaliS székek mozgó ülőlapjuk által biztosítják az állandó mozgást, így a gerincedet nem egyetlen pontban fogod terhelni, és munka közben a törzsizmaidat is erősítheted.


A megfelelő munkaállomás fél siker a tested karbantartásához, de nem minden: munka közben és után is mozogj! Iktass be gyakori szüneteket, tornázz, jógázz, munka után pedig menj a szabadba egy hosszú sétára! A szakértők szerint a rendszeres testmozgás, a napi rutin és a társas kapcsolatok ápolása az ellenszere annak, hogy Susan sorsára jussunk. 


Kapcsolódó termékek


4
SZÍNBEN

SPINALIS HACKER ERGONOMIKUS FORGÓSZÉK

Bruttó: 299,100 Ft
Nettó: 235,512 Ft+ÁFA

RÉSZLETEK
4
SZÍNBEN

SPINALIS SMART EGÉSZSÉGES FORGÓSZÉK

Bruttó: 191,700 Ft
Nettó: 150,945 Ft+ÁFA

RÉSZLETEK