FŐOLDAL / MAGAZIN

Így állj át az otthoni munkavégzésre!

| 2020.03.16

A járványügyi helyzetet látva úgy tűnik, huzamosabb időre be kell rendezkednünk az otthoni munkavégzésre. Elmondjuk, hogyan válts home office-üzemmódra!

Így állj át az otthoni munkavégzésre!

A COVID-19 által keletkezett válsághelyzet a munkahelyek életét is fenekestől felforgatja. A hazai cégek még nem álltak készen az otthoni munkavégzés egyik napról a másikra történő bevezetésére. Jóllehet, néhány helyen ez bevett szokás volt eddig is, a munkahelyek többsége mégsem rendelkezik home office-protokollal, a dolgozók pedig nem alakították még ki a megfelelő otthoni munkakörülményeket.

A bizalom hiánya talán az egyik legnagyobb probléma: a munkáltató nem látja a dolgozóját, tehát az lényegében csinálhat bármit, a munkavállaló pedig nem mindig tudja, hogy hogyan viselkedjen „dolgozóként” az otthon melegében. Az otthoni munkakörnyezet megteremtése a cég és a dolgozó közös feladata – valójában ez csupán néhány változtatást és egy kis odafigyelést igényel.


Lélekben a munkahelyen

Habár csábító egész nap pizsamában maradni, jó eséllyel produktívabbak leszünk akkor, ha felöltözünk és megfésülködünk, tehát úgy készülünk, mintha emberek közé mennénk. Már csak azért is érdemes igazítani a megjelenésen a munkaidő kezdete előtt, mert egy esetleges konferencia videóhívás akármikor jöhet. Ágyból dolgozni – hasonló okok miatt – megint csak nem szerencsés.

Az otthon alapvetően a pihenés helye, a 21. század azonban ebbe egyre inkább beleszól. A home office a legtöbb helyen már nem ördögtől való dolog, sőt, kritikus helyzetben – mint például amiben most vagyunk – alapértelmezetté válik. Fontos látnunk, hogy a home office bevezetésével a pihenés helye nem vész el, csak átalakul: a lakásban szükség lesz egy munkahelynek dedikált térre is.


Mi kell az otthoni munkához?

Egy kijelölt hely, ahonnan dolgozol. Érthető, ha pár nap home office-ért nem akarod felforgatni a lakást, és „iroda” címszó alatt csak a konyhaasztalra rendezkedsz be. Most viszont nagyon úgy tűnik, hogy hónapokra napi rutinunkká válik majd az otthoni munka, ha pedig a járvány lecseng, és a home office céges szinten is jól működött, akkor jó eséllyel a jövőben is gyakrabban fogunk online dolgozni. Hosszú távon a konyhaasztal vagy a gyerkőc íróasztalának okkupálása nem tartható fenn, szükség lesz egy olyan kinevezett munkatérre, ami csendes, és ahol több órán keresztül is lehet kényelmesen dolgozni.


Nem mindegy, hogy min ülsz

Egy ergonomikus otthoni iroda alapja egy olyan szék, amely az egészséges ülést támogatja. Azt bátran kijelenthetjük, hogy az ebédlőszék erre nem alkalmas. Az otthoni munkához is azok a székek bizonyulnak a legjobbnak, amelyek már az irodákban is bizonyítottak. Ha már beruházunk, minőségi terméket válasszunk: gerinckímélő, szinkronmechanikás székeket keressünk, amelyek hosszú távon is kitartanak, és amelyekre több év garancia jár.

A gerinckímélő tulajdonság a székek ergonomikus felépítésén túl az állítható deréktámaszban mutatkozik meg. A DELTA BOSS például tipikusan egy olyan szék, amely rendelkezik ezekkel a termékjellemzőkkel, és amely az irodai munkavégzésben már debütált. Még praktikusabb hálós háttámlájú széket beszerezni, hiszen ez amellett, hogy a derék és hát területének extra mozgást biztosít, jól szellőzik. Az Emagra termékcsalád X5 Home típusa hálós háttámlával rendelkezik, és mivel ülni rajta nem csak egészséges, de kényelmes is, otthoni munkavégzésre különösen alkalmas.

Nem csak a széken múlik

Az ülő munkát érdemes néhány óránként álló munkára váltani, ezzel is erősíted a gerincedet és a pozíció váltása a szellemi munkát is serkenti. Az álló munka körülményeit otthon könnyebb megteremteni, mint az irodában – otthon például biztosan nem fogja megzavarni a melletted vagy előtted ülőt az emelhető asztal állítgatása. A 70 kg-os teherbírásnak köszönhetően az sem okoz gondot, ha az asztalon a munkához nem szorosan kapcsolódó tárgyakat (pl. könyveket, növényeket, lámpát, stb.) is tartunk, és ezekkel együtt állítjuk a magasságot. 


Ha az ideális környezet adott, fejben sem lesz nehéz átkapcsolni

Ha megvan a „setting”, könnyebben fog zajlani a munka, innentől már csak a kommunikáción múlik, hogy gördülékenyen megy-e minden. Attól, hogy a kollégáid nincsenek a fizikai térben veled, még számítanak rád. Beszélj velük, vázold előre, hogy milyen feladatok elvégzésével fog telni a munkanapod, a különböző közösségi platformokon pedig folyamatosan legyetek kapcsolatban!

Emelhető asztalainkat itt, otthoni munkavégzésre is alkalmas irodai székeinket pedig itt és itt találod. Ha a home office helyiségének berendezésével kapcsolatban szeretnél további ötleteket kapni, keresd bátran vezető tervezőnket, Bogit!