FŐOLDAL / MAGAZIN

Gondoltál már arra, hogy milyen lenne egy iroda asztalok és székek nélkül?

| 2019.09.27

Mi bele se merünk gondolni, azonban Barbara Visser és a RAAAF tervezőstúdió megtették helyettünk, amikor megkísérelték a klasszikus munkaállomásokat nélkülöző, konceptuális iroda megalkotását.

Gondoltál már arra, hogy milyen lenne egy iroda asztalok és székek nélkül?

Ma már nem mondunk semmi újat azzal, hogy az órákig tartó ülés komoly izomfájdalmakkal és a gerinc súlyos terhelésével jár. Sőt, az ülőmunka eredményezte passzív életmód további egészségügyi következményeket is okozhat a keringési zavaroktól kezdve a cukorbetegségen át az elhízásig. Ezt a problémát megragadva a RAAAF stúdió és Barbara Visser egy olyan kísérleti irodát („The End of Sitting”) álmodtak meg, amely a dolgozókat arra ösztönzi, hogy a falnak dőlve, állva, vagy akár fekve is dolgozhassanak.

Az installáció mögötti koncepció erőssége, hogy az ülést nem alapértelmezett munkavégzési pozíciónak könyveli el, hanem csak egy opciónak a sok közül.

„Olyan irodai teret dolgoztunk ki, amiben a széket és az asztalt már nem megkérdőjelezhetetlen szükségszerűségként tartjuk számon” – nyilatkozták a tervezők. Az installáció arra szólítja fel a látogatókat, hogy felfedezzék a számtalan különböző pozíciót és testtartási lehetőséget. A tér tele van olyan felületekkel, amelyeknek neki lehet dőlni, rá lehet támaszkodni vagy akár feküdni. Néhány felület esetében teljesen evidensnek tűnik, hogy nekidőljünk, vagy laptoptartó polcnak használjuk, míg mások kevésbé egyértelmű asszociációkat keltenek. A hasábok, és az általuk kimetszett térrészletek pozitív-negatív játéka vizuálisan is erőssé teszi az installációt.

Az alkotók nem akartak bútorokat tervezni, sokkal inkább az egész munkakörnyezetre kiható holisztikus terv kidolgozása volt a cél. Az eredmény egy olyan konceptuális tér lett, ami kitűnően felhívja a figyelmet az irodai munkakörnyezet alapvető újragondolásának szükségességére. Elrugaszkodott megoldást ad a munka során ülésbe rendelt test problémájára, amely mindenkit érint, aki irodai munkát végez. Habár a „The End of Sitting” nem valószínű, hogy hamar az irodák alapvető konstrukciójává fog válni, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne már most tennünk valamit a gerincölő testtartás ellen. Például álljunk fel egy emelhető asztal mellett. Vagy válasszuk az aktív ülést.

képek forrása: dezeen.com


Kapcsolódó termékek


4
SZÍNBEN

SPINALIS HACKER ERGONOMIKUS FORGÓSZÉK

Bruttó: 299,100 Ft
Nettó: 235,512 Ft+ÁFA

RÉSZLETEK
4
SZÍNBEN

SPINALIS SMART EGÉSZSÉGES FORGÓSZÉK

Bruttó: 191,700 Ft
Nettó: 150,945 Ft+ÁFA

RÉSZLETEK