FŐOLDAL / MAGAZIN

A fenntartható iroda 8 titka

Horváth Krisztián | 2019.07.25

Aggódsz bolygónk jövője miatt? Nem vagy ezzel egyedül. Egyre többen kezdjük otthonunkba bevezetni a környezettudatos megoldásokat, ez azonban mit sem ér, ha a hely, ahol az életünk ötödét töltjük – a munkahelyünk – kimarad az átalakulásból. A szelektív hulladékgyűjtéstől kezdve az energiaspórolás trükkjeiig számtalan apró lépést megtehetsz annak érdekében, hogy csökkentsd irodád ökológiai lábnyomát és egy élhetőbb környezetet teremts munkatársaid számára.

A fenntartható iroda 8 titka

Csökkentsd a papír használatát!

Digitális korunkban majdhogynem triviálisnak tűnhet ez a tanács. A felhő alapú adattárolás megjelenésétől kezdve egyre kevésbé van szükség nyomtatókra a munkahelyeken, teljesen azonban mégsem sikerült megszabadulnunk tőlük. A felesleges papírpazarlás elkerülése érdekében tedd fel a kérdést: mi az, amit valóban muszáj kinyomtatni? Mi az, amit digitális platformon is lehet közölni a munkatársakkal? Csak azokat a hivatalos dokumentumokat nyomtasd ki, amelyeket mindenképpen szükséges.

Vásárolj újrahasznosított klórmentes papírt és nyomtass a lap mindkét oldalára! A fenntarthatóság nem követeli meg, hogy tiszta lappal kezdj: használhatod a hibás nyomtatásból származó hulladékpapírok üres oldalát is. Nálunk ezt külön gyűjtjük, és el is neveztük "újrapapírnak". Mindent, ami saját, belső használatra készül, újrapapír tiszta felére nyomtatunk. Ezeknek biztosíts egy dobozt közvetlenül a nyomtató mellett, így mindig kollégáid szeme előtt lesznek.

Jegyzetelj környezetbarát módon!

Használj újrahasznosított anyagokból készült tollakat, ceruzákat, noteszeket, de ha lehet, inkább gépelve és virtuális post-itekre jegyzetelj!

Nagyon sokat segíthet egy whiteboard is, vagyis olyan fal, amire tudtok írni, majd az letörölhető. Az irodában nálunk minden aktuális folyamat látható a falon és jelezzük is, hol tart. Így nem kell egymásnak memókat küldözgetni papír alapon.

Spórolj energiát!

Ahol lehet, áramtalanítsd a használaton kívüli elektromos berendezéseket! A számítógépeket állítsd alvó állapotba a munka közbeni szünetekben, hiszen ezzel is energiát spórolhatsz. A világításra szintén érdemes odafigyelni és energiatakarékos módszerekhez nyúlni. A LED izzók jóval kevesebb szén-dioxid-kibocsátásért felelnek, mint a hagyományos izzók, és a hosszabb élettartamuk miatt kevesebb hulladékot termelünk velük. A mozgásérzékelővel ellátott lámpa szintén jó megoldás, hiszen automatikusan spórol energiát. 

Előfordulhat, hogy az irodai világítás ilyen szintű szabályozásába nincs beleszólásod, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tehetnél valamit. A lényeg, hogy ne világítson a lámpa feleslegesen! Ezt pedig a legegyszerűbben és legköltséghatékonyabban úgy érheted el, ha emlékeztetőcetliket helyezel a kapcsolók mellé (úgyis az előbb spóroltunk meg egy csomó cetlit a jegyzetfallal). 

Hasznosíts újra!

Az italoskarton a műanyagba vagy a papírba kerül? A pizzásdoboz is mehet a szelektívbe? Habár ma már sokan teszik meg a kezdő lépéseket az újrahasznosítás felé, még mindig számos kérdés felmerül azzal kapcsolatban, hogy mit hova dobjunk. Helyezz el egy részletes leírást közvetlenül a hulladékgyűjtő mellett, amely segíti a kollégáidat a tájékozódásban! 

Ebben a blogposztban például jó tippeket kaphatsz, mit hogyan érdemes gyűjteni.

Figyelj az e-hulladékra!

Az elektromos és elektronikai eszközök életciklusa napjainkban – a tervezett elavulás következtében – egyre rövidebb, egy irodában pedig számos e-hulladék feltornyosulhat. Fontos, hogy ezek megfelelő helyre kerüljenek, és a belőlük származó mérgező anyagok (pl. higany, ólom, berillium) ne a talajt szennyezzék. A speciális hulladékgyűjtő udvarok és hulladékszállító cégek térítésmentesen befogadják a nem működő eszközöket, a leselejtezett termékeket pedig a legjobb eladni vagy eladományozni.

Tedd környezetbaráttá az irodai konyhát is!

A zöld iroda nem csak a munkaállomásokig terjed ki, a konyhában és étkezőben éppúgy megteheted az apró lépéseket egy környezettudatosabb életmód felé. Például spórolhatsz a vízzel, ha csak annyit töltesz a vízforralóba, amennyire valóban szükséged van. Takarításhoz használj környezetbarát tisztítószereket és ahol csak lehet, cseréld le az egyszerhasználatos papírtörlőket mosható mikroszálas kendőkre!

Öko-dekor

A zöld növények amellett, hogy természetes úton tisztítják a levegőt, növelik a komfortérzetet és ezáltal a munkahelyi produktivitásra is kedvezően hatnak. Integrálásuk az irodatérbe számtalan módon történhet – ebben a cikkünkben részletesen beszámolunk arról, hogy melyik növényt hogyan érdemes elhelyezni.

Wellbeing – az irodai jólét

Egy fenntartható iroda nemcsak a környezettudatos szemléletmódban és az energiatakarékosságban merül ki. Bolygónk „egészségének” megőrzése mellett egy progresszív iroda az emberközpontú térszervezésre és a dolgozók egészségére is gondol.

A vitalitás egyik kulcsa a mozgás, ezért fontos, hogy környezetünk és tárgyaink ennek lehetőségét megteremtsék.

Egy irodában ezt szolgálhatja az álló munkához szükséges emelhető asztal, az aktív ülést biztosító székek vagy fittlabdák, illetve a mozgásért beiktatott szünetek, pár perces séták is.


Kapcsolódó termékek


4
SZÍNBEN

SPINALIS HACKER ERGONOMIKUS FORGÓSZÉK

Bruttó: 299,100 Ft
Nettó: 235,512 Ft+ÁFA

RÉSZLETEK
4
SZÍNBEN

SPINALIS SMART EGÉSZSÉGES FORGÓSZÉK

Bruttó: 191,700 Ft
Nettó: 150,945 Ft+ÁFA

RÉSZLETEK