FŐOLDAL / MAGAZIN

Ezeket vedd figyelembe irodád berendezésekor a 100% emberközpontúság érdekében

Ádám Zsófi | 2019.06.19

A történelem ismétli önmagát. Előző cikkünkben egy lényeges eszközét mutattuk be a munkahelyi egészségnek: az első magasított asztalt, melynek skiccei Leonardo Da Vinci kezei alól kerültek ki. És hogy mi kell még ahhoz, hogy egy felemelő reneszánsz következzen be az irodánkban is? Vessünk ehhez egy pillantást az emberi test felépítésére, a dolgok térbeli tulajdonságaira, s mindenekelőtt magára a térre!

Ezeket vedd figyelembe irodád berendezésekor a 100% emberközpontúság érdekében

Mozgalom, amely véget vet a munkahelyi szenvedésnek

A legtöbb vállalat technológiai fejlesztésekben méri a haladást, és sokszor elkövetik azt a hibát, hogy műszaki eszközökre, és nem emberekre építenek. Márpedig egy cég akkor sikeres, ha vannak lelkes dolgozói. Az egyik legfontosabb lépés, amit az üzletért tenni lehet, hogy biztosítjuk beosztottjaink testi-lelki egészségét. Ennek fényében lehet a cégvezető is leginkább elégedett a munkával.

Legjobb formánkat kétségtelenül akkor hozzuk, amikor egészségesek vagyunk. Márpedig ha egészségesek vagyunk, boldogok is, ami fokozza a teljesítményt, innen pedig már egyenes az út a sikerhez. A képlet egyszerű. Egészségügyi állapotunkat elsődlegesen életmódunk és környezetünk határozza meg, ezért fontos, hogy a munkahelyünk is, ahol a legtöbb időt töltjük, egy egészséges és élhető környezet legyen!


Terjesszük az eszmét!

A siker egyik kulcsa, hogy vezéregyéniségekre is szükség van. Fontos látnunk, hogy egy fecske nem csinál nyarat, ugyanakkor egy bolond százat csinál.

Ha lift és lépcső között kell döntenünk, és öten lépcsőzni fognak, nagy valószínűséggel a hatodik sem fogja megvárni a liftet. Lehet, hogy a beosztottjaid sosem gondoltak erre, de ha van lehetőségük dönteni arról, hogy olykor állni, vagy ülni szeretnének az íróasztalnál, választani fognak. Hogyha pedig van egy csendes tér, amelynek célja a kikapcsolódás, akkor nagyobb eséllyel fog élni az is a lehetőséggel, aki egyébként nem hagyná el az asztalát. Magyaráznunk sem kell, hogy ezek a döntések mind az egészségfejlesztés nyomában járnak.

Vívmányok 

A wellbeingről már bizonyára mind hallottunk – magába foglalja mindazt, ami fenntartható egészséget és jóllétet hozhat az irodába. Az a design, ami magába foglalja a wellbeing szempontjait, a tér szervezésében bontakozik ki leginkább: ehhez szükség van pihenő-, illetve közösségi terekre és átgondoltan kialakított munkabázisokra. A fizikai környezet javítása egy hatékony és gazdaságos út az egészség fenntartásához.

Árulkodó terek

A kulcs a tér olvashatóságában rejlik. Ha a munkatér egyértelműen közvetíti, hogy alkalmas fókuszálásra, és mindent biztosít a koncentrált munkához, akkor magától értetődően növekszik majd a teljesítmény. A szociális tereknek, társalgóknak vagy pihenőszobáknak szintén ezen az elven kellene működniük.

Találkozópontok

A munkavállalói élményhez hozzátartozik a közösségi munkavégzés, a csapatban végzett hatékony munkához pedig a folyamatos kommunikáció. A formális terek mellett alakítsunk ki olyan közösségi helyeket is, amelyek a kötetlen interakcióra buzdítanak! Fontos, hogy ezekben a terekben ügyeljünk a hangszigetelésre, például használjunk egyszerűen beépíthető 3D dekorpaneleket, amik a memóriahabnak köszönhetően elnyelik a hangot.

Testreszabhatóság

Amellett hogy szolgálja az egészséget, jobban is érezhetjük magunkat, ha testfelépítésnek megfelelően és változatosan oldjuk meg a munkához felvett helyzeteket. Az ízlésünknek megfelelő privát terek hatékonyan növelik a biztonság- és otthonérzetet. Egy-egy térdeplőszék vagy egy emelhető magasságú íróasztal nem csak a dolgozó fizikumán, de kedvén is javít, ugyanis a kezébe kerül a döntés, hogy hogyan szeretné személyre szabni a nyüzsgő irodában saját munkaállomását.


Ha szeretnéd, hogy számodra is egészséges irodai tereket álmodjunk meg, keresd bátran vezető tervezőnket, Bogit!


Kapcsolódó termékek