FŐOLDAL / MAGAZIN

Váratlan találkozás: fa és műgyanta extra szépségű kombinációi

Viski Noémi | 2020.03.30

Az unalmas asztalok és pultok kora végleg lejárt. Ha eddig még nem futottál bele máshol, nálunk megnézheted: így születik tökéletes egység természetes faanyagból és műgyantából, igazi mesterek keze alatt.

Váratlan találkozás: fa és műgyanta extra szépségű kombinációi

Arról már számtalanszor írtunk, hogy milyen egy jó irodai munkaasztal (mindenekelőtt ergonomikus és állítható magasságú), a tárgyalóasztalokról viszont ritkán ejtünk szót.


Ha a tárgyalót nem csak céges megbeszélésekre, hanem üzletkötésre, új ügyfelekkel való találkozásra is használjuk, akkor nem utolsó szempont, hogy a helyiség reprezentatív bútorokkal legyen felszerelve. Olyan darabokkal, amelyek karakteressé teszik a teret, és az ügyfelek számára maradandó és pozitív élményt nyújtanak. 

Egyre több cég rukkol elő merész anyagkombinációkkal készült bútorokkal, sőt, néhányan kifejezetten erre specializálódnak. Ilyen például a The Black Forest Wood Company, akik a fa és az epoxigyanta keverésében verhetetlenek. A kanadai cég látványosabbnál látványosabb asztalokat készít, a fa teljes körül felhasználásával, ami azt jelenti, hogy a fa „hibás” részei se mennek kárba.


De mi az a műgyanta?

A műgyanta tulajdonképpen egy gyűjtőnév, többféle kémiai keverék is ide tartozik. Az egyszerű epoxy, mely két átlátszó komponens keveréke, széles körben használt, extra erős ragasztó, melyet a háztartásban is be tudunk vetni, ha nagyon erős rögzítésre van szükségünk. Hátránya, hogy keményedés után a felülete nem túl ellenálló. Ezért fejlesztették ki a poliuretán és poliészter műgyantákat is, melyekkel bár nehezebb dolgozni, jobb a kész anyag ellenálló képessége.

A megkeményedett műgyantát az teszi igen vonzóvá a bútoripar számára, hogy a fához hasonlóan megmunkálható, vagyis azzal együtt csiszolható, élezhető, polírozható és fúrható, emellett azonban átlátszó marad (vagy színezés esetén további extra, térbeli textúrával rendelkezhet).


Hogyan készülnek ezek a csodálatos asztalok?

A gyártási eljárás amilyen egyszerűnek tűnik, valójában éppen annyi gyakorlatot és szépérzéket is igényel.

A legtöbb esetben első lépésben szélezetlen faanyagot, vagy kifejezetten szabálytalan formával rendelkező tuskók szeleteit helyezik egy szélekkel ellátott keretbe. Ezeket tetszés szerint elrendezik.

Második lépésben kikeverik a jelentős mennyiségű műgyantát, majd azt szükség esetén színezik, majd pedig a faanyagok réseibe, közeibe töltik lassan. Ezt egy hosszabb száradási folyamat követi.

Ha a gyanta java megszáradt, kisebb mennyiségben a fa további hibáit, repedéseit is feltöltik vele, majd a kereteket eltávolítják. A nyers munkalap ezzel el is készült.

Az asztal végleges kialakításától függően a széleket levágják, lesimítják, majd az egész felületet polírozzák, végül pedig lábakra rakják. Ezzel gyakorlatilag kész is a mű, amely az eljárás miatt gyakorlatilag megismételhetetlen, teljesen egyedi darab.


Ebből a videóban láthatjuk a készítési folyamatot:

Az asztallap keretébe elhelyezett diófa „szeletek” melletti hézagokat közel 120 liter gyanta tölti ki, majd a gyanta hűlését követően a keretet eltávolítják és a lapot utókezelik, illetve lábakra erősítik.

A cég 2017-ben posztolta először a különleges eljárást bemutató videóit az internetre, ami gyorsan virálissá vált, és nagy sikert hozott. Azóta külföldi és hazai cégek, illetve DIY oldalak armadája foglalkozik az eljárással.

A technológia lehetővé teszi, hogy a fa minél természetesebb állapotát, így az erezet mintáját, de az apróbb göcsöket és repedéseket is konzerváljuk. Az irodákba nem csak asztalként, hanem recepciós pultként is becsempészhetjük az így keletkezett izgalmas felületeket.

A határ természetesen a csillagos ég: ma már otthonokba, kifejezetten nappalikba szánt kis asztalok esetén is használják ezt az eljárást, hiszen kezd egyre megfizethetőbb lenni:

Egyesek tovább is gondolták a koncepciót, és a kis helyen is könnyen telepíthető LED-es megvilágítást eleve beépítették az asztalba. Az epoxyt ilyen esetben kevésbé áttetszővé, opálossá teszik, hogy derengő fényt adhasson:


Ha további tippekre vagy kíváncsi, keresd bátran vezető lakberendezőnket!
Kapcsolódó termékek