FŐOLDAL / MAGAZIN

Fertőtlenítés az irodában - Így tedd biztonságossá a munkahelyet!

| 2020.05.28

A járvány lecsengésével az irodák is újranyitnak, a megfelelő óvintézkedéseket pedig nem spórolhatjuk meg. Elmondjuk, hogyan teheted biztonságossá a visszatérést!

Fertőtlenítés az irodában - Így tedd biztonságossá a munkahelyet!

Az irodába visszatérve jó eséllyel egyirányú folyosók, mosdók, amelyeket egyszerre csak egy ember használ, egymástól elfordított munkaállomások, és választófalak várnak majd ránk. A tér új elrendezésén túl azonban van még egy fontos dolog, amivel a munkáltatóknak és az irodaházak üzemeltetőinek számolniuk kell, ez pedig a megfelelő higiénia biztosítása.

Sok munkahely számára ez nem teljesen új, számos cég már a koronavírus előtt is nagy figyelmet fordított a dolgozók egészségére, sőt, egyes munkahelyeken a liftek melletti kézfertőtlenítő állomások sem voltak ismeretlenek eddig sem. Az olyan forgalmas és zárt terek, mint amilyenek az irodák, eddig is a járványok (pl. influenza-járvány, egyéb vírusos megbetegedések) potenciális gócpontjai voltak. A helyzet most annyiban más, hogy az egész világot szinte egyszerre érte egy olyan járvány, ami ellen nincs védőoltás, és amely ellen csak kollektív cselekvéssel és még fokozottabb védelemmel lehet harcba szállni.


Vírusok az irodai tárgyakon

Hiába kerüljük a testi érintkezést, a kézfogást és az ölelést, ha közben ugyanazokat a közösen használt tárgyakat és felületeket érintjük meg napjában többször is az irodában. A lift és a kávéfőző gombjai, a szekrények és fiókok fogantyúja, a kilincsek vagy éppen a konyhapult mind lehetséges vírusforrás lehet. Amellett, hogy a napi takarításra nagyobb figyelmet fordítunk, érdemes már a kezdeteknél megállítani a vírus terjedését, és nagyobb figyelmet fordítani a kézfertőtlenítésre.

Soha nem kaptunk több tanácsot a helyes kézmosást illetően, mint az elmúlt két hónapban, azonban a mosdón és a konyhán kívül máshol nincs lehetőségünk kezet mosni az irodában. Ilyenkor jön jól a kézfertőtlenítés: a magas etanol-tartalmú fertőtlenítők denaturálják a vírus külső fehérjéit, és így működésképtelenné teszik a vírust (a koronavírust is). A forgalmas irodai helyiségekbe, és azokra a helyekre, ahol gyakran és több dolgozó által érintett tárgyak vannak – legyen az például a nyomtatók és fénymásolók térsége, vagy a liftek előtere – tanácsos kihelyezni olyan kézfertőtlenítő állomásokat, amelyek érintésmentesen működnek.


5 hely, ahol jól jön az extra biztonság

  • Bejárat: Legyen az a főbejárat és/vagy az egyes szintek és osztályok közös bejárata, magyarán minden olyan bejárat, ahol sokan fordulnak meg, beleértve a liftek előtti teret is.
  • Mosdó környéke: az alapos kézmosást kísérheti kézfertőtlenítés, és fontos, hogy mindkettőnek a pontos használatáról ebben a térben, illetve a többi fertőtlenítő ponton is magyarázó plakátok legyenek kihelyezve. Ha félvállról vesszük használatukat, nem sokat érnek.
  • Kávézó/ ebédlő/ konyha: Étkezés előtt kiemelten fontos a kézmosás/ kézfertőtlenítés, hiszen a megfelelő egészségügyi intézkedések nélkül a vírust könnyen bejuttathatjuk az emésztőrendszerünkbe.
  • Tárgyalók: a projektmegbeszélések, prezentációk, közös ötletelések és az ügyfélfogadás tere, tehát itt nagy átmenő forgalommal kell számolnunk, ahol ugyanazon az asztalfelületen osztozunk mindannyian – a kézfertőtlenítés ebben a térben is ajánlatos.
  • Munkaállomások: az egyéni munkaállomás együtt jár azzal is, hogy a dolgozó itt tölti a legtöbb idejét, így ezt a területet is érdemes időről időre fertőtleníteni, vagy egy egyéni fertőtlenítőt biztosítani kollégád számára. 

A legkedveltebb típusok a falra szerelhető, a szabadon álló és a saját céges arculatra szabható, érintésmentes, hálózati áramforrás nélkül is üzemelő kézfertőtlenítő állomások.

Az iroda fizikai terének felkészítése csak az egyik (de egy nagyon fontos) módja annak, hogy megelőzd a tömeges fertőzést. A másik a munkakultúra átalakulásában rejlik: a home office előnyeiről – kiváltképp, ha az megfelelő munkaállomásként van kialakítva – már több cikkben is beszámoltunk, ebben az időszakban azonban az alapvető érv mellette még mindig az, hogy ezzel csökkenteni lehet az érintkezést és a vírus terjesztését. Fontos, hogy a kollégáid tudják, ha tüneteket észlelnek magukon, nyugodtan otthon maradhatnak, hiszen a munkavégzés ebben az esetben is gördülékenyen folytatódhat.Levegőfertőtlenítés az irodában vegyszermentesen

Amellett, hogy a közösen használt tárgyak és saját kezünk tisztaságáról kézfertőtlenítéssel gondoskodunk, a zárt irodai légkör általános tisztításáról sem feledkezhetünk meg. Az irodai klíma készülékekbe bekerülő baktériumok és vírusok folyamatosan visszakeringenek a légtérbe, így könnyen gócponttá alakulhat a munkahely, ha nem fordítunk elég figyelmet a belső fertőtlenítésre.

Szerencsére ma már olyan környezetkímélőbb megoldásokat is használhatunk, mint amelyekre az UV-C sugárzással vagy az ózonnal való fertőtlenítő készülékek képesek. Nagy előnyük, hogy veszélyes vegyszerek használata nélkül pusztítják el a vírusokat, baktériumokat és penészgombákat, nem károsítják a berendezési tárgyakat, illetve a kórokozók nem tudnak immunitást kialakítani velük szemben.

A napjában csak alkalmanként használható UV-ózonos megoldások mellett itt vannak a zárt rendszerű, tehát az ózongázt ki nem engedő légforgató-fertőtlenítők, pládul a Prozone, amik akár a nap 24 órájában is üzemelhetnek, nem veszélyesek semmilyen élőlényre, de a kellemetlen szagok mellett minden levegőben terjedő kórokozót semlegesítenek. a Prozone programozható is, akárcsak egy termosztát, így ha az iroda üres, nem kell folyamatosan dolgoznia.

Befektetés a jövő egészséges irodáiba 

A szükséges eszközök beszerzése most fontos, de mi lesz később? Szükség lesz rájuk? Minden bizonnyal a koronavírus-járványnak csak az első hullámán vagyunk túl, így időről időre visszatérhet közénk, és egészen addig fenyegető lesz, amíg nincs ellene mindenki számára elérhető védőoltás. A kutatók szerint azonban nem csak a koronavírussal, de a globális világjárványokkal egyébként is számolnunk kell a jövőben.


Készítsd fel az irodádat, hogy kollégáid nyugodt szívvel merjenek visszatérni a munkahelyre! Kézfertőtlenítő állomásainkat és légtisztító lámpáinkat itt találod.