FŐOLDAL / MAGAZIN

Mire kell figyelni, ha emelhető asztalt vásárolsz?

Horváth Krisztián | 2022.06.08

Az emelhető asztalok napjainkban már szinte annyira alapvetőek egy ergonomikus irodában, mint a gerincbarát székek. A megfelelő modell kiválasztása azonban nem magától értetődő, hiszen rengeteg megoldás érthető el a hazai kínálatban. Ezekhez próbálunk most segítséget adni, több éves tapasztalatunk segítségével.

Mire kell figyelni, ha emelhető asztalt vásárolsz?

2022 első öt hónapjában több emelhető asztalt adtunk át új tulajdonosaiknak, mint hagyományosat, a trend pedig rávilágít arra, hogy az aktív ülés mellett az álló-ülő munkavégzés népszerűsége is töretlenül növekszik. Nem mindegy azonban, hogy milyen asztalt választunk.

Mivel már több éve forgalmazunk saját összeszerelésben készülő Flexibily és Bagel, valamint Fellowes Levado asztalokat, illetve folyamatosan követjük az idehaza beszerezhető többi megoldást, készítettünk egy listát arról, mit érdemes keresned és mit kerülj el, ha emelhető asztalt vásárolnál.


Válaszd a dupla motoros lábazatot

A kínálatban elérhető olcsóbb asztalok esetében az egyik tényező, amin a gyártók spórolni szoktak, a lábazatban levő motor és mechanika. Ha a lábazat egy motoros, akkor a motorerőt egyrészt egy kardántengely vezeti át a motor nélküli lábba, ami feleslegesen bonyolítja a szerkezetet és hangosabb is lesz tőle, másrészt az emelőerő (és sebesség) is sokkal kisebb. Egy motor dolgozik folyamatosan, ami ezáltal hamarabb is elhasználódik.

A dupla motoros lábak ezzel szemben erősebbek, halkabbak, mechanikailag egyszerűbbek, gyorsabbak, finomabban mozgatják az asztallapot, emellett sokkal tartósabbak is. A két motort automatika tartja folyamatos összhangban, a kardántengely hiánya miatt pedig maga az asztal és annak lábazata sokkal kecsesebb, vékonyabb. Érdemes tehát meggyőződnöd róla, hogy választott asztalod dupla motoros.Keresd a minőségi asztallapokat

Hiába van egy kiválóan működő emelhető lábazatod, ha a rá szerelt asztallap rossz minőségű. Két dolgot érdemes ezért vizsgálnod.

Az egyik, hogy az asztallap vastagsága alapvetően meghatározza annak minőségét, tartósságát. A vékonyabb asztallap vetemedik, idővel a rá pakolt súly alatt homorú formát vehet fel, ami nem csak csúnya, de stabilitás szempontjából is okozhat problémákat.

A másik az asztallap élzárása. Ha az élzárás gyenge minőségű, akkor a folyamatos érintéstől, súrlódástól elkezdhet leválni. Ez más bútorok esetében sem szép, egy asztalnál viszont kifejezetten zavaró, hiszen a leváló élzárás alatt érdes, nyers felületek várnak, amik a nedvességre is sokkal érzékenyebbek.

Érdemes tehát minden esetben meggyőződnöd róla, hogy emelhető asztalodhoz minőségi, vastag bútorlapot használnak, lehetőleg tartós ABS élzárással. Ezt jelezheti egyébként a garanciaidő is: érdemes olyan asztalt keresned, amire nem csak a törvényileg kötelező garanciaidő van, hanem hosszabb, akár 5 éves is.


Az okos vezérlés biztonságos is

Még a legjobb emelhető asztal is lehet kényelmetlen, ha nehézkes a vezérlése. Ma már kényelmi szempontból kevés az, hogy két gombbal fel és le állíthatjuk az asztal magasságát. 

A korszerű megoldásokban ezért programozható elektronika dolgozik, melynek kezelőszerve kijelzi az aktuális magasságot, emellett lehetőséget nyújt legalább négy elmentett magasság egy gombnyomásra történő előhívására és beállítására. Az okos vezérlőegység ezen felül képes megjegyezni a kívánt legnagyobb és legkisebb magasságot is.

Mivel a jó minőségű emelhető asztalok motorjai erősek, fontos a biztonság. Az okos vezérlés minden esetben ütközésgátlós, ami azonnal megállítja az asztal mozgását, amint azt érzi, hogy valami alá került. Így elkerülhetőek a balesetek és az esetleges anyagi kár.

Ha nem hiszed, hogy egy emelhető asztal ezeket, és még többet is tudhat, ide kattintva elolvashatod például a Flexibily asztalok széles beállítási lehetőségeit.


Bővíthetőség, személyre szabhatóság

Egy emelhető asztal akkor lesz igazán hatékony, ha segít a munka minden területén. Ezért nagyon fontos, hogy milyen kiegészítőkkel lehet felszerelni és mennyire lehet egyedivé tenni.

A minőségi megoldások több bútorlap-színt és a lábazat-színt kínálnak, így akár az irodához, akár otthonod színvilágához könnyen passzolhat új asztalod. Emellett bizonyos forgalmazók akár a teljes elérhető bútorlap-kínálatból is tudnak neked színeket hozni, ha erre speciális igény van.

Az asztalról lelógó kábelrengeteg rendszerezése kiemelten sokat tud tenni a rend és a rendezettség érzetéért, ezért egy jó emelhető asztal kínál vertikális és horizontális kábelrendezési lehetőséget, illetve az asztallapba akár tetszés szerinti helyre és számban kialakított kábelvezető karikát is. Sokat segíthet az asztallaphoz rögzített, az asztallal együtt emelkedő PC tartó is, hiszen így a kábelek hossza nem lesz probléma.

Speciális esetekben szükség lehet az asztalláb fékezhető görgőkkel való felszerelésére is, ami növeli a mobilitást. Vannak olyan modellek (például a Levado), amiknél az asztallap csavarmentesen rögzíthető a lábazathoz, így igény esetén könnyen szétszerelhető és helytakarékosan tárolható is az asztal.


Láthatod, hogy mind tudásban, mind pedig minőségben széles a paletta. Vásárlás előtt érdemes meggyőződnöd asztalod kiviteléről, tudásáról. Ha időd engedi, személyesen tedd ezt meg, mert ilyen esetekben hamar nyilvánvalóvá válhatnak az olcsóbb és drágább megoldások közti különbségek.

Ha emelhető asztalokat próbálnál ki kényelmes környezetben, szeretettel várunk a 1131 BP, Béke utca 105. szám alatti bemutatótermünkben minden hétköznap 10 és 6 között, ahol szakértő kollégáinktól tudsz kérdezni.Kapcsolódó termékek