FŐOLDAL / MAGAZIN

Minden, amit tudni akartál az emelhető asztalokról

| 2020.06.18

Az emelhető asztalok a modern irodák alapfelszerelései, de a home office terjedésével egyre többen választják otthonukba is. Valóban egészségesebb állva dolgozni? Utánajártunk, és összegyűjtöttünk mindent, amit az emelhető asztal beszerzése előtt érdemes tudnod!

Minden, amit tudni akartál az emelhető asztalokról

Már sokan használjuk, és még többen gondolkodnak a megvásárlásán: az emelhető asztal az aktív ülést támogató székek, a térdeplő székek és a fitness labdák sorában szerepel, ha a tartásjavító, egészséges munkavégzésről van szó. Az álló munkára váltás azonban mégiscsak egy nagyobb lépés: biztosan egészséges? Meddig érdemes állva dolgozni? A 21. századi iroda munkavégzéshez már nem kérdés, hogy szükséges-e: a kérdés az, hogy milyen kell és hogyan érdemes használni. A leggyakoribb kérdésekre adunk most választ, amelyek segíthetnek neked is dönteni!


1. Mi a baj az ülőmunkával?

Kutatásokkal alátámasztott, hogy a fizikai inaktivitás magasabb halálozási kockázattal jár, inaktívak pedig leginkább az irodai munkával töltött órákban vagyunk, ekkor ugyanis huzamosan ülünk több órán keresztül egyhelyben. Majd hazamegyünk, leheveredünk a kanapéra és ülünk tovább. A hosszú ideig tartó ülés amellett, hogy a testtartásunkat rontja, növeli a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának az esélyét is.


2. Miért jobb állva dolgozni?

Az emberi szervezet 0,15 kalóriával többet éget el, amikor álló testhelyzetben van, mint akkor, amikor ül. Emellett az álláshoz plusz izommunka szükséges, ami a szívroham és az agyvérzés kockázatát is csökkentheti. Azonban, ahogyan ülő testhelyzetben már egy furcsa lábtartással is asszimmetrikusan kezdjük terhelni gerincünket, úgy az álló testhelyzet sem minden esetben egészséges. Számolni kell azzal, hogy állómunkánál hamar rá tudunk unni az egyenes állásra; Michelangelo Dávid szobra is megirigyelné azt a kontraposzt tartást, amit ilyenkor gyakran felveszünk. Ez szintén nem jó, ugyanis ha egy idő után csak az egyik lábunkra helyezzük a testsúlyunkat, megintcsak nem egyenletesen terheljük a gerincünket. Emellett a huzamosabb ideig tartó álló munkavégzés a térdet is terheli, illetve derék és hátfájás is jelentkezhet (ezek a panaszok ülő munkánál is ugyanúgy előjöhetnek).


3. Miért dolgozzunk állva, ha annak is megvannak a hátrányai?

Az álló munkavégzés lényege nem az, hogy a hosszantartó ülőmunkát hosszú órákig tartó álló munkára cseréljük, hanem az, hogy testpozíciót váltsunk néhány óránként, ezzel pedig megszakítsuk az inaktív állapotot. Ha egy óra ülés után egy óra álló munkára váltasz, máris sokat tettél az egészségedért. A hangsúly a rendszeres mozgáson van, amit nehéz más módon biztosítani az irodában, de nem lehetetlen. Egy javasolt trükk például az, ha a folyadékbeviteledre figyelsz: ha több vizet iszol, többet mozogsz, hiszen jó eséllyel fél óránként fel kell majd állnod vagy azért, hogy a poharad újratöltsd, vagy azért, hogy mosdóba menj.


4. Miért jó az emelhető asztal?

Az emelhető asztalok megteremtik az álló munkavégzés lehetőségét, méghozzá akkor, amikor szeretnéd. Vannak, akik fél óra álló munka után elfáradnak, és vannak, akik 2-3 órán keresztül is képesek állva dolgozni. A lényeg, hogy egy emelhető asztallal a saját állóképességedre és preferenciáidra szabott döntéseket hozhatsz. A pozícióváltás felfrissít, ami a hatékony munkavégzést is előrelendíti.

Az emelhető asztalok másik előnye – amiről keveset beszélünk, pedig fontos – az, hogy a meghatározott magasságú asztalokkal szemben egy emelhető asztallal az ülőmunkához is be tudod állítani a pontos magasságot. Miért fontos ez?

Az egészséges üléshez az asztalmagasság, az ülőmagasság, a térd és a könyök hajlásszöge, a monitor és a szem közötti távolság és a monitor magassága mind-mind külön beállítást igényel. Tény, hogy túlszabályozott körülmények között hosszú ideig képtelenség ülni, mégis érdemes törekednünk az munkaállomás helyes „beállítására”. Testalkatunk viszont eltérő, így az emelhető asztal azért is jobb választás, mert a megadott méretű normál asztal nem biztos, hogy a mi magasságunkhoz megfelelő - az emelhető asztallal azonban ezt is személyre szabhatjuk.


5. Mechanikusan vagy elektromos motorral állítható asztalt válasszak?

A kézi mechanikával működő asztalok előnye, hogy olcsóbban lehet beszerezni őket, hátránya viszont az, hogy az átállítás több időt vesz igénybe, szemben az elektromos változatokkal, amelyek mindössze néhány másodperc alatt a kívánt pozícióba állíthatók. Megpakolt állapotban sem igényel nagyobb fizikai erőfeszítést az asztallap emelése, az elektronikai rendszer biztosítja az egyenletes emelési sebességet, így a billegéstől sem kell tartani, és nem kell lepakolni. Garantáljuk, hogy az elektromos változatot többet fogod használni: mi magunk azt tapasztaltuk, hogy motiváltabbak vagyunk a pozícióváltásra akkor, ha csak egy gombot kell megnyomni, és nem a kurblival kell vesződni.


6. Megéri memóriapaneles asztalt választani?

Az asztalmagasság fel-le állítgatása könnyebb, ha nem kell minden alkalommal újrapróbálni, hogy melyik a tökéletes magasság számunkra. Vannak olyan használók, akiknek például az asztal mögötti falon, a kívánt magasságba elhelyezett poszter vagy kép segít minden alkalommal belőni a kívánt pozíciót. Ettől egy kényelmesebb és pontosabb megoldást nyújtanak a memóriás asztalok. A memóriapaneles emelhető asztalok lényege, hogy a program megjegyzi a kívánt magasságokat, így csak először kell jól bemérni a testalkatodnak megfelelő lapmagasságot (ülő és álló munkához egyaránt), és az összes következő alkalommal már csak ki kell választanod azt. Ha az asztalt többen is használják, kifejezetten hasznos választás a memóriás verzió.

További információkat emelhető asztalokról a róla szóló szócikkünkben, valamint a webshopunkon találsz!