FŐOLDAL / MAGAZIN

Kihozni a fából, amit csak lehet - felelősen

Kollár Krisztina | 2022.01.20

Manapság egyre többet hallani a különböző iparágakban tapasztalható  nyersanyaghiányról. Erről írtunk is korábban egy bejegyzést. A helyzet oka nem csak a covid és az általa okozott kitermelési és szállítmányozási válság, hanem az iparban tapasztalható általános hozzáállás és a fogyasztói szokások változása is.

Kihozni a fából, amit csak lehet - felelősen

33 éve dolgozunk fával és faalapú termékekkel, gyártunk asztalokat és faalapú bútorokat. Mindeközben pedig igyekszünk a környezetvédelmi szempontokat maximálisan figyelembe venni a gyártási folyamat, az alapanyagok megmunkálása során.

Egyrészt olyan anyagokkal dolgozunk, amelyek újrahasznosíthatóak, illetve olyanokkal, amelyek eleve nagyrészt újrahasznosított forrásokból készülnek. Fontos számunkra, hogy a kiválasztott beszállítók, pl. a bútorlapforgalmazók számára is kiemelt legyen környezetünk védelme, hiszen ez egy globális lánc, és csak akkor védheti hatékonyan a könyezetet, ha annak minden résztvevője hasonlóan gondolkodik és cselekszik.

Gyakran használjuk az elegáns felületeket gyártó Kronospan cég termékeit, mert ők az újrahasznosított fa használatára specializálódtak. A régi bútorok és a fűrészipari melléktermékek felhasználásával hozzájárulnak a körforgásos gazdasághoz, karbonsemlegesek, ill. karbonnegatívak a folyamataik. A Kronospan kizárólag akkor gyárt a minősített, fenntartható módon termesztett erdőkből származó fából, ha nincs alternatív megoldás. Évente kb. 6 millió fát mentenek meg azzal, hogy több, mint 3 millió tonna újrahasznosított faanyagot használnak fel.

Sokszor építünk be Egger bútorlapokat az egyedi és standard bútorokba is. Az Egger cég globális családi vállalkozás, amely számára kulcsfontosságú a fenntarthatóság. Fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyagokkal dolgoznak, minden faanyag az ISO 38200 alapján igazolt, legális és ellenőrzött forrásból származik. 100%-ban helyi, FSC, PEFC vagy SFI tanúsítvánnyal ellátott erdőkből vásárolnak fát. A melléktermékeket is kizárólag helyi és tanúsítvánnyal ellátott fűrészüzemektől vételezik. A tervezési és a gyártási folyamat és a használt gépek, rendszerek esetében is folyamatosan szem előtt tartják a hatékonyságot és a környezetvédelmi szempontokat. Újrafelhasználják a gyártás során keletkező hulladékot.

Hasonló szemléletben, alapelvek mentén dolgozik beszállítóink közül a Falco is. A lehető legkisebb környezetterheléssel, a leghatékonyabb termelést folytatják, gondoskodva arról, hogy a lehető legkevesebb szennyeződés kerüljön a vizekbe, a talajba vagy a levegőbe. A hulladék újrahasznosításban a Falco is élen jár. A vegyi anyagokat pedig környezetbarát és biztonságos módon használják fel és semmisítik meg.

A bútorok tervezése és gyártása során mi is minimalizáljuk a hulladékot, és a lehető leggazdaságosabban használjuk fel a bútorlapokat. A táblaméreteket szem előtt tartva alakítjuk ki például az egyedi méretű emelhető asztalok gyártását is, ahol az általad választott méret találkozik a hatékony alapanyag-felhasználással. Az egyedi vagy nagy tételben rendelt bútorok anyagmaradékaiból további asztallapok, kisbútorok készülnek.

A társadalmi felelősségvállalás része az is, hogy adott esetben az ezekből készülő bútorokat vagy asztallapokat eladományozzuk. Ennek jegyében 2021 év végén például felajánlottuk a Megyeri Úti Általános Iskolának, hogy a maradék anyagok felhasználásával ellátjuk őket számítógép állványokkal. Ez sok éves együttműködésünk része volt, hiszen mindig örömet okoz számunkra, ha segítséget tudunk nyújtani, főleg ha ezt valóban hasznos eszközökkel tehetjük meg.

Ha szeretnél velünk együttműködni egy fenntartható és környezetbarát jövő érdekében, keress minket elérhetőségeinken!