FŐOLDAL / MAGAZIN

Így programozhatod az emelhető asztalod

Horváth Krisztián. | 2021.02.01

Az elektromosan állítható asztal ma már nem luxus - szinte egyetlen év alatt lett a home office és a hagyományos irodai terek sztárja. Sikerének számtalan oka van, amikről magazinunkban is olvashattál már. Most azt mutatjuk meg, hogyan használd ki a korszerű vezérlőegységét az egészséges munkavégzés érdekében.

Így programozhatod az emelhető asztalod

Ha minőségi emelhető asztalt választasz (és szerencsére nálunk csak ilyen van), akkor korszerű vezérlőegységgel is felszereljük. Ez nem egyszerűen csak a magasságban fel és lefelé állítást teszi lehetővé, hanem további extrákat is tud0


Programozható memória

Szuper dolog a 68 és 120 centi közötti állíthatóság, de mindenkinek van legalább két preferált asztalmagassága (egy az álló és egy az ülő munkavégzéshez). Nem lenne jó, ha az emelhető asztalod ezeket meg is tudná jegyezni, és egyetlen gombnyomásra képes lenne beállítani magát?

Vezérlőpaneled erre is képes! És nem csak kettő, de rögtön négy memóriás állása van, tehát négy előre programozott magassági beállítást képes eltárolni. Ezáltal akár többen is használhatjátok az asztalt a memória kényelmével együtt.

Hogyan állítsd be a vezérlőegységet?

Az egységen hét gombot látsz, ezek a fel, a le, az 1-2-3-4 és az M jelöléssel szerepelnek.


Új mentett pozíció rögzítéséhez csupán a fel és a le gombokkal állítsd be a kívánt magasságot, majd nyomd meg az M (memória) gombot. Ekkor megjelenik egy pillanatra az aktuális magasság, ami után az 1, 2, 3 vagy 4 gomb megnyomásával az adott memóriahelyre rögzítheted ezt. 

A mentett pozíció előhívásához egyszerűen csak nyomd meg az 1, 2, 3 vagy 4 (előzőleg beprogramozott) gombot, és az asztal magától felveszi a kívánt magasságot.


Valódi magasság és mozgási tartomány programozása

Lehetőséged van asztalod valódi magasságát (azaz az asztallapnak a földtől mért tényleges távolságát) rögzíteni, sőt az asztal által használt maximális és minimális magasságot is megadhatod.

Az asztal valódi magasságának beállításához nyomd hosszan az M gombot a menübe való belépéshez, majd a fel/le gombokkal navigálj el az SH jelzésig. Ebbe az M gomb megnyomásával tudsz belépni, ahol a fel/le gombokkal elnavigálhatsz a 0 feliratig. Ebbe szintén az M móddal léphetsz be, és itt megadhatod, hogy legalacsonyabb állapotában milyen távolságra van az asztallapod teteje a földtől (ezt előzőleg mérd le). Miután a le/fel gombok segítségével betápláltad ezt az értékel, az M gombbal rögzítheted, majd szükség esetén az 1-es gombbal tudsz visszalépni a menüben.

Ha meg akarod adni, hogy mi legyen az asztalod legkisebb és legnagyobb elérhető magassági beállítása, lépj be a menübe az M gombot hosszan nyomva, majd a le/fel nyilakkal keresd meg az SH jelzést, amibe az M gombbal belépve a le/fel gombokkal keresd meg az L vagy H almenüt (L - low, azaz a legalacsonyabb fokozat, H - high, azaz a legmagasabb fokozat). Az M gomb megnyomásával léphetsz be ezekbe, majd a le/fel nyilakkal tudod beprogramozni az általad kívánt értékeket (szintén az M gombbal rögzítheted a választásod). Ha szükséges, a menü módból az 1-es gomb segítségével tudsz kilépni.

Ezek a határértékek akkor is működnek, ha valamelyik memóriában alacsonyabb vagy magasabb érték van megadva (tehát az asztal minden körülmények között ezek szerint korlátozza a mozgását).


Hangjelzés beállítása

Az asztalod vezérlőegysége a gombnyomások után képes hangjelzést is adni, ha szeretnéd.

A hangjelzés ki-be kapcsolásához tartsd hosszan (kb. 3 másodpercig) nyomva az M gombot, majd a le/fel gombok segítségével addig navigálj, amíg meg nem jelenik a bee (beep) felirat a kijelzőn. Az M gomb megnyomásával lépj be ennek beállításába, majd a le/fel gombokkal válaszd ki az OFF/ON (KI/BE) beállítás közül a neked megfelelőt. Az M gombbal erősítsd meg választásodat. Ha szükséges, a menü módból az 1-es gomb segítségével tudsz kilépni.


Fényerő beállítása

A vezérlőegység kijelzője fényerejének beállításához tartsd hosszan (kb. 3 másodpercig) nyomva az M gombot, majd a le/fel gombok segítségével addig navigálj, amíg meg nem jelenik a br (brightness) felirat a kijelzőn. Az M gomb megnyomásával lépj be ennek beállításába, majd a le/fel gombokkal válaszd ki az L/N/H (low-normal-high, azaz alacsony-normál-magas) beállítás közül a neked megfelelőt. Az M gombbal erősítsd meg választásodat. Ha szükséges, a menü módból az 1-es gomb segítségével tudsz kilépni.Mértékegység választása

Lehetőséged van cm vagy hüvelyk közötti választásra is. Ehhez tartsd hosszan (kb. 3 másodpercig) nyomva az M gombot, majd a le/fel gombok segítségével addig navigálj, amíg meg nem jelenik az Un (unit) felirat a kijelzőn. Az M gomb megnyomásával lépj be ennek beállításába, majd a le/fel gombokkal válaszd ki az SI/IN (cm/inch) beállítás közül a neked megfelelőt. Az M gombbal erősítsd meg választásodat. Ha szükséges, a menü módból az 1-es gomb segítségével tudsz kilépni.


Fokozatmentes állítás

Tudjuk, hogy a 70 és a 70,5cm között nagy különbség lehet, ha azon a fél centin múlik, hogy széked karfája kényelmesen betoltható-e az asztalod alá. Éppen ezért vezérlőegységünk tizedmilliméteres pontossággal képes szabályozni az asztal magasságát. Ezt a nagyon pontos beállítást az előbb már említett memória is képes eltárolni. Külön beállítása nem szükséges.


Ütközésgátló rendszer

Ezt természetesen nem feltétlenül kell programoznod: a vezérlőegység mozgatás közben folyamatosan figyeli, hogy a mechanika haladása akadálytalan-e, és ha ellenállást érez, biztonsági okokból megállítja az emelést vagy süllyesztést. Ez igaz kézi állításra és memóriás, automata beállításra is.

Erre azért van szükség, mert emelhető asztalod motorja nagyon megbízható és erős. Akár 70 kiló folyamatos mozgatására is alkalmas (monitorokkal, papírokkal, laptoppal, billentyűzettel, kávéval együtt mozgathatod - szinte rezgésmentesen). Éppen ezért ha alá kerül valami olyasmi, aminek nem lenne ott helye, a vezérlőegység ütközésgátlója segít elkerülni a bajt.

Az ütközésgátló egység biztonsági szintje beállítható. Ehhez tartsd hosszan (kb. 3 másodpercig) nyomva az M gombot, majd a le/fel gombok segítségével addig navigálj, amíg meg nem jelenik a CF felirat a kijelzőn. Az M gomb megnyomásával lépj be ennek beállításába, majd a le/fel gombokkal válaszd ki az L/N/H (low-normal-high, azaz alacsony-normál-magas) beállítás közül a neked megfelelőt. Az M gombbal erősítsd meg választásodat. Ha szükséges, a menü módból az 1-es gomb segítségével tudsz kilépni.


Áramszüneti biztonsági rendszer

A vezérlőegység és emelhető asztalod természetesen áramszünet alatt is gondoskodik a biztonságról. A beállított magasságot az asztal akkor is stabilan tartja, ha nincs áramellátása. Így semmilyen körülmények között nem kell aggódnod a stabilitás miatt.


Teljes reset

Ha bármilyen okból rendellenes működést tapasztalsz az asztalodon, vagy szeretnéd a korábbi memóriát törölni, lehetőséged van resetelni. Ehhez csupán engedd az asztalt a legkisebb magasságra a le gombbal, majd ha elérte a minimum állását, nyomd újra addig a le gombot, amíg meg nem jelenik a RES (reset) felirat. Ezt követően az asztal kalibrálja magát és felemelkedik teljesen. Nem csak a beállítások törlődtek így, de a kalibráció is megtörtént.

Fontos: a reset eljárás biztonsági okokból nem törli a korábban megadott maximális és minimális beállítható magasság, valamint a valódi magasság adatokat (ha ezeket kézzel már bevitted).

Ha szükséges, az asztal sorozatszámát a menübe belépéssel (hosszan nyomott M gomb), majd a le/fel gombokkal navigálva és az M gombbal az SN opciót kiválasztva jelenítheted meg. A menüben elérheted a DE módot is (ez a szervizmód), amit csak a gyártó használ.


Automatikus (nem felülírható funkciók) és jelzések

Az asztal lábazata, illetve annak motorikus része túlmelegedés-gátlóval is fel van szerelve. Ez azt jelenti, hogy két percnyi folyamatos motormunka után az asztal letilt és pár percig nem fogad utasításokat a magasságállításra vonatkozóan (a kijelzőn a HOT felirat látható). Természetesen az asztal ebben az esetben sem károsodik, ez csupán biztonsági korlát. A két perces folyamatos üzemeltetés nem életszerű, így ezzel a funkcióval valószínűleg sosem fogsz találkozni.

Az asztal súllyal való túlterhelése esetén az E20 hibaüzenet jelenik meg a vezérlőpanelen. Ez egészen addig fennáll majd, amíg nem csökkented az emelendő teher súlyát.

Az E31 jelzés a motor épségét hivatott garantálni, jelentése pedig: alacsony tápfeszültség. Többnyire csak akkor láthatod, ha a hálózat nem bírja el a motor/transzformátor energiafelvételét vagy meghibásodott maga a transzformátor egység.

Az E32 érték az előző ellentéte és szintén a motorra vigyáz. Jelentése: túlfeszültség. Akkor látod, ha valamilyen okból a tápfeszültség meghaladja a normális értéket. Trafóhiba vagy hálózati hiba esetén jöhet elő.

Az E60 feliratot látva a kábelezéssel nem stimmel valami, és a vezérlőegység nem látja a tápot vagy a motort. A kábelek ellenőrzésével vagy a RESET funkció használatával orvosolható a hiba.


Ugye, hogy milyen sokoldalúan programozható emelhető asztalod?

Ha élőben is kíváncsi vagy rá, várunk szeretettel 1131 Budapest, Béke utca 105. szám alatti bemutatótermünkben hétköznapokon 10 és 18 óra között, ahol a pandémiás időszak alatt is biztonságosan tesztelheted asztalainkat.

Ha rendelnél, webshopunkban ezt is megteheted. Számtalan kiegészítővel (kábelvezetők, töltők, színvariációk) is élhetsz!


Kapcsolódó termékek