FŐOLDAL / MAGAZIN

Így járulhatna hozzá irodád a klímakatasztrófa megfékezéséhez

Viski Noémi | 2020.02.21

Friss felmérések szerint a 18-25 év közötti fiatalok fele a globális felmelegedést tartja a legnagyobb kihívásnak, amivel az emberiségnek szembe kell néznie. Mit jelent ez a fiatal munkavállalókra és a céged jövőjére nézve? Elmondjuk!

Így járulhatna hozzá irodád a klímakatasztrófa megfékezéséhez

A globális felmelegedés okozta problémák egyre csak tetőznek, erre (szerencsére) 2019-ben az eddiginél jóval nagyobb figyelem irányult. Globális klímasztrájk folyt, a politikusok és a cégek pedig elkezdtek tudatosabb intézkedéseket bevezetni. Az ENSZ legutóbbi klíma csúcstalálkozóján a tagországok célként tűzték ki, hogy 2050-re a szén-dioxid-kibocsátás a nettó nulla szintet érje el, ezzel megakadályozható lenne, hogy a felmelegedés meghaladja a 1,5 fokot. Ehhez vissza kellene szorítani a szén-, olaj- és fölgáz égetésének mértékét, és az erdőirtásokat, hiszen a növények kötik meg a szén-dioxidot és alakítják azt oxigénné, így elengedhetetlenek a globális felmelegedés megfékezésében.

A hulladékmennyiség drasztikus redukálása ugyancsak segítené csökkenteni a karbonkibocsátást, és részben hozzájárulhatna a katasztrófa lelassításához. Vannak törekvések, amelyekkel mi magunk tudunk segíteni a bolygón, ilyen például a zero waste életmód, ami az elmúlt évben Magyarországon is elkezdett gyökeret ereszteni. A zero waste egyéni szinten még csak-csak működik, közösségi szinten azonban már nehezebben kivitelezhető: nagy kihívás egy iskolának, hotelnek, vagy például egy munkahelynek nullára redukálni a hulladékmennyiségét, de talán nem is lehetetlen.


Az Y és a Z generációnak nagyon nem mindegy

Az elmúlt években jobban elkezdtünk figyelni arra, hogy milyen alapanyagokból és milyen körülmények között készülnek azok a termékek, amiket használunk. Itt nem csak az ételekre, a higiéniai cikkekre vagy a ruhákra gondolhatunk, hanem minden tárgyra, ami körülvesz minket, beleértve a bútorainkat is. Sőt, nemcsak a saját otthonunkra korlátozódik a figyelmünk, hanem arra a helyre is, ahol dolgozunk.

Korábban az alkalmazottakat nem érdekelte, hogy az az asztal, ami előtt nyolc órát görnyed, mégis honnan van, és mi lesz a sorsa, miután majd eljár felette az idő, ma viszont igenis számít, a millenniumi nemzedék már tudatosan választ munkahelyet.

Kezd egyre fontossabbá válni, hogy a munkahelyünk törődik-e a fenntarthatósági szempontokkal, hogy milyen cégfilozófiájú partnerekkel működik együtt vagy hogy honnan vásárolja azokat a termékeket, amelyeket munkavállalóként nap mint nap használunk.

Hogyan lehet a céged etikus és környezettudatos?

Például úgy, hogy megválogatjátok, honnan szerezitek be a bútorokat: lehetőleg olyan cégtől, amelyik etikus körülményeket teremt munkavállalói számára, amelyik kis ökológiai lábnyomot hagy maga után, és amelyik az újrahasznosításban hisz.

Mi történik egy bútorral, ha nem hasznosítják újra?

Megunt, elhasználódott bútorainkat lomtalanításkor kihelyezzük, ahonnan elszállítás után különböző hulladékfeldolgozó cégekhez kerülnek. Ez a szerencsésebb eset.

Sajnos azonban még mindig gyakori, hogy - például egy fa bútort – fűtőanyag gyanánt elégetnek. A fa – éppen ahogyan a szén, az olaj és a benzin égetése is – szén-dioxidot állít elő, ez pedig csak fokozza az üvegházhatást, arról már nem is beszélve, hogy a bútorlapok az esetek 90%-ban lakkozottak, így a bútor égetésével további veszélyes anyagok kerülnek a légkörbe.


Miért éri meg neked újrahasznosítani, és újrahasznosított anyagokból készült bútorokat vásárolni?

Egy jó minőségű bútor hosszú éveken, évtizedeken át kitart, egyszer azonban minden bútor elöregedik és eljön az ideje, hogy megváljunk tőle. Ha még jó állapotban van, a bútort továbbadhatjuk rászorulóknak, szervezeteknek, azonban egy idő után, teljesen alkalmatlanná fog válni a használatra. Ekkor jön el az ipari újrahasznosítás, és a bútorok újjászületésének ideje.


Hogy mit jelent ez?

Íme a történet, egy évtizedek után halálra ítélt régi komód szemszögéből:

A videóból kiderül, hogy egy régi bútor hogyan válhat leselejtezése után új, modern darabbá, ha a FALCO WOOD INDUSTRY-hoz kerül. A cég a faalapanyagú laptermékek előállításához a hulladéktelepekről és a fűrésziparból származó hulladékterméket használja fel. A FALCO célja, hogy az emberek újrahasznosított alapanyagokból juthassanak jó minőségű termékekhez, ezzel a filozófiával pedig Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb bútor- és építőipari lemezgyártójává nőtte ki magát. A körforgásos gazdaság tehát igenis működik; a FALCO nem terheli a Földet újabb fakitermeléssel, hanem megbecsüli a természetet. 

A FALCO-val mi is együtt dolgozunk, ezzel támogatjuk azt, hogy irodádba fenntartható forrásból származó bútorok kerüljenek. Így amikor majd a (leendő) kollégáid megkérdezik, hogy mennyit számít a Te cégednek a környezettudatosság, elmondhatod, hogy egy kis lépést már tettél a Földért és a jövő generációiért.