FŐOLDAL / MAGAZIN

Gyárban dolgozol, és nem is tudsz róla (indusztriál körkép)

Viski Noémi | 2019.12.12

Az indusztriál nagyon megy: vakolat mögötti téglafalak bukkannak elő az otthonokban, és loft irodák lepik el a városokat. A stílus nagy utat járt be az olcsó new york-i műtermektől a világszerte ismert cégek menő irodáiig. De hogyan jutottunk el a fülkés munkaállomásoktól az ipari esztétika trendjéig? És egyáltalán… mitől indusztriális az indusztriális?

Gyárban dolgozol, és nem is tudsz róla (indusztriál körkép)

A fülkés munkaállomások sutba vágásával megnyíltak a lehetőségek az irodatervezésben. Ahogyan a modern designt felváltotta a posztmodern, úgy a „forma követi a funkciót” elv helyébe is a játékosság iránti igény lépett. „Less is more”-ból „less is bore” lett. Habár a játszótereket, és az ipari környezetet idéző irodák kora is a posztmodernnel jött el, magának az indusztriális stílusnak a gyökereit valahol máshol kell keresnünk.


Mikor váltak designelemekké a vörös téglafalak és a látható csövek?

A kérdés visszavezet egészen a háború utáni New Yorkig, és az ott kibontakozó absztrakt expresszionismusig. A művészeti irányzat képviselői monumentális méretekben dolgoztak, amihez még annál is nagyobb műterem(lakás) kellett, lehetőleg olcsón. A raktárak, elhagyatott ipari épületek bizonyultak a legjobb választásnak. Hamarosan kifejezetten népszerű lett indusztriális körülmények között élni, és nem csupán a művészek körében: elterjedtek a loft lakások és nem sokkal később a loft irodák is.

Régi épületek, új funkciók

A barnaövezetek kihasználása és az ipari épületek újraértelmezése nem kizárólag New Yorkban ment nagyot. Az Egyesült Államokban, csakúgy mint Európában divatja lett a gyárépületek átalakításának az előző évtizedekben. Kulturális intézmények és irodák költöztek régi épületekbe, trendivé vált az indusztriál. Ebben nagy szerepe volt azoknak a tévéműsoroknak is, amelyek képernyőre hozták a téglafalas és nagy belmagasságos ipari enteriőröket (gondoljunk csak a Jóbarátok ikonikus Central Perk kávézójára).

Milyen egy indusztriális iroda?

Egy ipari irodatérben biztosan találkozunk néhánnyal az alábbiakból:

  • téglafalak, fagerendák és súlyos vasajtók
  • el nem rejtett csövek és kábelek
  • tömörfa parketta vagy csiszolt beton burkolat

  • nagy belmagasság gyakran mennyezet alatt végigfutó keskeny ablaksorral, vagy felülvilágítóval
  • natúr színű gipszkarton falak, amelyek nem futnak végig a mennyezetig

  • fém lépcsősorok acéllapos/rácsos lépcsőfokokkal
  • nagyméretű csillárok, amelyek szokatlan és újrafelhasznált anyagokból készülnek gyakran sárgarézzel, alumíniummal ötvözve 
  • ipari bútorok, rozsdamentes és hegesztett acélból készült asztalszerkezetek, tömörfa asztallapok 

  • privát tárgyalók üvegfalakkal
  • nagy előterek kényelmes kanapékkal és fotelekkel a rögtönzött meetingekhez 


Megtetszett az indusztriál? Esetleg valamilyen más stíluson gondolkodsz? Keresd lakberendezőinket, akik segítenek megtervezni számodra és kollégáid számára a tökéletes irodát!