FŐOLDAL / MAGAZIN

Az átlátszó fa lesz a bútorgyártás új trendje?

Horváth Krisztián | 2021.04.22

Ha azt mondjuk: fa, egészen biztos, hogy az asszociált szín valamilyen barna árnyalat lesz. Nemsokára azonban ez megváltozhat, mégpedig nem egy új szín, hanem egyenesen a színmentes, vagyis átlátszó fa feltalálása miatt.

Az átlátszó fa lesz a bútorgyártás új trendje?

Lars Berglund, a KTH Royal Institute of Technology kutatója talán olyan álmot valósított meg, ami eddig nem is létezett: átlátszó fát készített.

De kezdjük az elején: mitől barna a fa?

A kérdésre a válasz a lignin nevű vegyület, ez adja ugyanis a legtöbb fafajta alapvetően barnás, eltérő árnyalatú színeit. Ez adja a fa élő sejtjeinek szilárdságát, valamint a cellulóz mellett az egyik legfontosabb része is. A két polimer közül a lignin hajlamosabb az oxidációra (barnulásra), bár hosszú távon a cellulóz is (kettejük együttes kémiai átalakulása okozza a papírlapok sárgulását a könyvekben).

Az újságok papírjában sokkal több a lignin, mert ez olcsóbb, így viszont az újságpapír látványosan gyorsabban sötétedik az idő előrehaladtával, különösen napfényes környezetben.

Ami a papíroknál gond, az a fánál természetes: a lignin adja ugyanis a faanyagok barnás alapszínét.

A svédek és a faanyag

Nem kell feltétlenül a bútoriparra gondolni, hogy tudjuk, Svédország igazi király a fában. Az ország 57%-át borítja erdő, ez számítások szerint 51 milliárd fát jelent összesen. Ha már ilyen sok ott a matéria, a vele kísérletezők száma is nagyobb, mint a világátlag, így nem csoda, hogy feltalálták az átlátszó fát is.

Az eljárás során farostot pépesítettek, majd ebből kémiai úton kivonták a lignint, amit egy hasonló erősségű, de színtelen polimerre cseréltek.

A fenti képen jól látszik, hogy a mögé helyezett fényképen mennyire engedi át a fényt a normál faanyagokhoz képest.

Az új anyag nagy előnye, hogy az üveggel szemben sokkal erősebb, így számtalan olyan helyen lehet alkalmazni, ahol üveget a súlya vagy a törékenysége miatt nem lehetett beépíteni. 

Természetesen számtalan további megoldandó technikai kérdés van még, hiszen az átlátszó fát is felületkezelni kell, hogy tartóssá váljon, valamint a tömeggyártása sem kivitelezett még, ám utóbbi kérdés - a piac törvényeinek megfelelően - csak az érdeklődés és a gyártási költségek mértékétől függ majd.

Ha valaki esetleg otthon is szeretne átlátszó fa előállításával kísérletezni, az alábbi youtube videóból egy kevésbé tökéletes, de kivitelezhető módszert nézhet meg: