FŐOLDAL / MAGAZIN

Áldás vagy átok az az iroda, ahol a dolgozó otthon érzi magát?

| 2020.02.28

2019-ben az otthonos munkaterek elkezdtek hódítani, és úgy tűnik, hogy ez a trend idén sem hagy alább. De mégis milyen előnye származhat a cégednek abból, ha kollégáid egy nappalit idéző irodában dolgozhatnak?


Áldás vagy átok az az iroda, ahol a dolgozó otthon érzi magát?

Egy otthonosabb irodakörnyezetben a dolgozók felszabadultabban érzik magukat, és a munka is hatékonyabban zajlik. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelnünk, még mielőtt második otthonná alakítjuk az irodát!


Resimercial design - mit jelent?

A resimercial az angol „residential” (otthoni) és „commercial” (üzleti) szavak összekapcsolódásából jött létre. Lényegében azt a helyzetet jelöli, amikor egy irodatérben a komfort kerül fókuszba, és a nappalink otthonos bútordarabjait látjuk viszont a munkahelyen. A "resimercial" kifejezés legalább annyira erőltetett, mint a mi rögtönzött magyar fordításunk („irodotthon”), és habár a furcsa név nem sugallja, valójában nagyon sokat nyomhat a latba, hogy követjük-e a trendet.


Mitől válik egy iroda otthonossá?

Relaxációs fotelek, rojtozott szélű szőnyegek, kárpitozott kanapék, búrás állólámpák, színes lakástextilek… a nappalik kultikus tárgyai 2019-ben mintegy trendhullám hasítottak végig és fészkelték be magukat a munkahelyekre. Egy otthonos irodában az erős és hideg fényű mennyezeti világítás helyett jó eséllyel lágy és meleg fénnyel fogsz találkozni, és olvasósarkot is biztos találsz az iroda egyik szegletében. 


Miért jó ez a cégednek?

A dolgozóknak szükségünk van arra, hogy időnként a feladatukat félbehagyják és pihenjenek, hogy utána újult erővel és friss elmével tudjanak a munkára fókuszálni. Ha a kikapcsolódás tere otthonos, az csökkenti a stresszszintet, ami serkenti a munkavégzés hatékonyságát is. Emellett a közösségi terek a spontán beszélgetéseket, egymás megismerését, és a csapatszellemet is erősíthetik. Az irodai hierarchia valahogy megszűnik azáltal, hogy a terek is az otthon tereit idézik – arról nem is beszélve, hogy az Y és a Z generáció számára kifejezetten fontos lehet a munkahely kiválasztáskor, hogy az iroda milyen lehetőségeket kínál kreativitásuk és lelkesedésük fenntartására.


A túlzott otthonosság rosszul is elsülhet…

Fontos, hogy egy irodának legyenek kikapcsolódásra alkalmas terei: még jobb, ha ez az otthon melegét idézi, és valóban segít néhány perc nyugalomhoz jutni. Ugyanakkor az iroda elsődleges célja, hogy egy csapat tagjaként a munkánkat elvégezzük, ehhez pedig koncentrációra van szükségünk. Ezen nem egy kényelmes kanapé fog segíteni, hanem a jól megtervezett terek.


Az arany középutat javasolnánk: teremtsd meg a választás lehetőségét a kollégádnak!

Legyen az irodád része egyszerre az otthonos közösségi tér és a fókuszált munkát segítő irodatér is! Az Inter-Mikrumnál éppen erre törekedtünk – létrehoztuk a lazítás és a kikapcsolódás helyét, emellett pedig a kényelmes és egészséges munkavégzését is.


Szeretnéd, hogy a kollégáid jobban érezzék magukat, és hatékonyabban tudjanak dolgozni az irodában? Keresd fel lakberendezőnket, aki megálmodja számotokra a legideálisabb irodai tereket!